Trump vraagt zich af waar de klimaatopwarming naartoe is, want het is zo koud in de VS: “Kom snel terug, we hebben je nodig!”

Photo News
Ook in het Amerikaanse midwesten slaat de polaire vortex hard toe. Staten als Minnesota en Wisconsin meten er temperaturen die ze al tientallen jaren niet meer gezien hebben en sneeuwstormen geselen de inwoners. Genoeg voor president Trump om zich nog maar eens af te vragen “wat er in godsnaam met de klimaatopwarming aan de hand is?” Daarbij vergeet hij dat die opwarming helemaal los staat van de polaire vortex.

“In het mooie midwesten daalt de gevoelstemperatuur tot -60 graden (Fahrenheit, -51 graden Celcius, red.), het koudste ooit gemeten”, tweette Trump gisteren. Om daarna opnieuw twijfel te zaaien over de klimaatopwarming: “En in de komende dagen wordt het nog kouder. Mensen kunnen zelfs niet een paar minuten buitenblijven. Wat is er in godsnaam aan de hand met de klimaatopwarming? Kom asjeblieft snel terug, we hebben je nodig!”

Trump gaat zo voorbij aan het feit dat het actuele weer en het klimaat twee compleet verschillende concepten zijn. De wereldwijde temperaturen stijgen, en daar verandert een dag of een week extreem koud weer niets aan, zegt ook de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). "Het weer is de mix aan gebeurtenissen van elke dag in de atmosfeer. Het kan veranderen per uur en staat onder invloed van de luchtdruk, de temperatuur, de vochtigheid, de windsnelheid, de windrichting, enzovoort. Het gaat om de korte termijn. Het klimaat gaat over het weerbeeld op lange termijn.”

De polaire vortex, de wervelwind die normaal gezien boven de Noordpool blijft, slaat deze week toe over heel het midwesten. Meteorologen spreken over “gevaarlijke situaties” voor wie te lang buiten blijft. In Minneapolis bleven alle scholen gisteren dicht, in de staat Wisconsin werd de noodtoestand uitgeroepen. Op de luchthaven van Chicago werden meer dan 1.000 vluchten geannuleerd.
24 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Davy De Boes

  Marco luyten heel simpel ... Je meet al 150 jaar Elke dag de temperatuur, je neemt het gemiddelde (als je weet wat dat wilt beteken) en dan kom je effectief op een stijging van de temperatuur. Simpel uitgelegd... maar ja simpel dat vind je makkelijk terug bij de ontkenners

 • Eric Grosemans

  Hij kan zijne zever eens in Australië gaan verkopen, zal daar nogal een figuur slaan.

 • Jan De Cock

  Ja een terechte vraag

 • GERARD DE PELECIJN

  Het wordt tijd om nu te gaan betogen tegen de koude!

 • frans Venloo

  Opwarming van de taksen kent men hier niet van de aarde . De sneeuw is even koud als vorig jaar . Vroeger waren er ook hoogtes en laagtes De politiekers lachen in hun vuisje en heffen meer taksen op zuivere zakjs lucht uit andre landen ? domme kiezers