Trump vraagt aan hooggerechtshof om ziekteverzekeringswet 'Obamacare' te vernietigen

President Donald Trump met ex-president Barack Obama in 2016, vlak na de verkiezingen.
REUTERS President Donald Trump met ex-president Barack Obama in 2016, vlak na de verkiezingen.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft het Amerikaanse hooggerechtshof gevraagd om de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg), ook wel bekend als Obamacare naar zijn bedenker, ongeldig te verklaren. De wet geldt als een van de belangrijkste politieke erfenissen van voormalig president Barack Obama.

“Er is geen verdere analyse nodig” aldus Noel Francisco, de advocaat van de Amerikaanse regering. Volgens hem kan wat er nog van de wet over is, niet meer overeind blijven, nadat een rechter de verplichte zorgverzekering in de wet ongrondwettelijk heeft verklaard.

De andere juridisch heikele punten zijn de verplichting voor verzekeraars om mensen een verzekering te geven ongeacht hun medische voorgeschiedenis, en de manier waarop collectieve premies worden vastgesteld.

Miljoenen verliezen verzekering

Het voorleggen van de zaak bij het hooggerechtshof is een ultieme poging van Trump om van de door de Republikeinen gehekelde zorgverzekeringswet af te komen. Miljoenen Amerikanen verliezen hun zorgverzekering als de Affordable Care Act komt te vervallen.

Voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vorig jaar bij een protest voor het behoud van de gezondheidsverzekering.
AFP Voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, vorig jaar bij een protest voor het behoud van de gezondheidsverzekering.

Het Witte Huis liet donderdag al eerder op de dag doorschemeren naar het hooggerechtshof te willen met Obamacare. Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, noemde het voornemen van de Trump-regering “onvoorstelbare wreedheid”, waarbij zij ernaar verwees dat de Verenigde Staten het zwaarst zijn getroffen door de uitbraak van het nieuwe coronavirus.

De Democratische presidentskandidaat en vicepresident onder Obama Joe Biden noemt de zet van Trump “wreed, harteloos en hardvochtig”. Obamacare belooft een van de meest omstreden thema’s van de presidentsverkiezingen in november te worden.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Erny Blauwblomme

  En waar zijn diegene nu die Trump hier altijd de hemel prijzen?

 • JOHAN VLEIRICK

  Onvoorstelbaar! Net nu we in de ergste gezondheidscrisis in decennia zitten, gaat hij miljoenen mensen hun zorgverzekering afnemen en hen zo nog veel dieper in de problemen brengen! Nogmaals een bewijs, dat de gewone burger; om wie hij zegt zo bekommerd te zijn; hem totaal niet kan schelen!

 • lars vandenberge

  2.5 miljoen besmettingen en 125 000 doden in de VS. Trump wil niet dat de verzekering teveel moet bijspringen in deze pandemie. De tweederangsburgers moeten eraan geloven.

 • oswald billiet

  De dupe daarvan zijn de ongeveer 50 miljoen Amerikanen ( meest zwarten) die onder de armoedegrens leven. Hoewel iedere Amerikaan een zorgverzekering moet hebben ('die langs het bedrijf ook kan worden geregeld).kunnen velen die niet betalen. Obama kwam daar aan tegemoet Ook verliezen vele Amerikanen hun zorgverzekering bij ontslag. Dit nu van Trump is een despotisch besluit. Onze zorgverzekering is voor ons, Belgen, van levensbelang en een groot geluk.

 • Ellen Adams

  Wat gaat die gast nog meer doen? De armsten worden nog maar eens getroffen