Trump voert sancties tegen verkiezingsbeïnvloeding in

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag een decreet ondertekend dat sancties voorziet voor mensen en entiteiten in het buitenland, en buitenlandse regeringen van wie gebleken is dat zij zich met verkiezingen in de VS hebben bemoeid. Dit heeft nationaal veiligheidsadviseur John Bolton bekendgemaakt. Ondertussen neemt de kans dat de Democraten bij de Congresverkiezingen van november het Amerikaanse parlement op de Republikeinen van president Donald Trump heroveren toe, zo blijkt uit een peiling van de openbare radio NPR en Marist Poll die vandaag werd gepubliceerd.

Het decreet stelt een kader in voor het nagaan en de preventie van mogelijke interferentie in de verkiezingen, de rapportage daarvan aan de president en het bestraffen van die bemoeienissen met sancties. Die kunnen bestaan uit het bevriezen van tegoeden, het verbieden van investeringen in een bedrijf of een inreisverbod.

Het decreet "viseert geen land in het bijzonder", want de "dreiging" kan van vele kanten komen, aldus de veiligheidsadviseur.

De tekst is ook van toepassing op de Congresverkiezingen van 6 november.
Volgens Amerikaanse inlichtingendiensten heeft Moskou een operatie opgezet om de presidentsverkiezingen van 2016 ten gunste van Trump te beïnvloeden. "2016 heeft een alarmsignaal uitgestuurd, wij stellen een kader in zodat dit niet meer gebeurt", zei Bolton. 

Weegschaal richting Democraten

Ondertussen winnen de Democraten duidelijk aan populariteit. Tussen 5 en 9 september gevraagd naar hun algemene kiesintenties zegt de helft van een panel van 949 kiezers voor de Democraten te zullen stemmen, tegen 38 procent voor de Grand Old Party (GOP) van Trump. In juli was dat respectievelijk 47 en 40 procent.

Bij de stembusgang zijn alle 435 zetels van het Huis van Afgevaardigden te grabbel en een derde (35) van de Senaat. Daarbovenop zijn er gouverneursposten in 36 staten te verdelen.

De druk stijgt op de GOP, op een moment dat de populariteit van Trump weer naar zijn laagste niveau, 36 procent, is gezakt.

Volgens een prognose van projects.fivethirtyeight.com en woensdag door het ABC News openbaar gemaakt, hebben de Republikeinen evenwel 65,7 procent kans om de Senaat te blijven controleren. De Democraten hebben dus maar één kans op de drie om dit ongedaan te maken.

In de Senaat heeft de GOP momenteel 51 zetels. De Democraten hebben er 47, onafhankelijken twee. 
14 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Don Santos

  Er is nog altijd geen bewijs gevonden dat hij samenwerkte met de russen, in tegenstelling tot clinton, uranium1 deal en de 400 miljoen dienrusland haar werknemer gekregen heeft van de russen... Waarom word daar niks over geschreven hier?

 • Gino Denil

  Dus iedereen die kritiek durft geven op Trump in het buitenland kan gesanctioneerd worden. Met bijvoorbeeld een inreisverbod of bevriezing van tegoeden in de VS. Beter geen handel meer mee drijven dan.

 • joannes Roderigas

  natuurlijk, na zelf de boel belazerd te hebben bij de verkiezingen heeft hij nu schrik dat het nu ook kan.

 • Michel Van Limbergen

  De grootste sanctie ooit ingevoerd in de VS is hij zelf!

 • Roger Boni

  De VS heeft tussen 1946 en 2000 maar liefst 81 keer presidentsverkiezingen in het buitenland beïnvloed, zo ontdekte Don Levin van de Carnegie Mellon University.