Trump vindt het prima dat Filipijnen militair pact opzeggen: “Gaat veel geld schelen”

Photo News
De Amerikaanse president Donald Trump reageert schouderophalend op het opzeggen van een militair samenwerkingsverband na 22 jaar door de Filipijnen. "Ik vind het echt niet erg als ze dat willen doen. Het gaat veel geld schelen", voorspelde hij.

De Filipijnse president Rodrigo Duterte maakte gisteren bekend dat zijn land een streep haalt door de Visiting Forces Agreement (VFA). Dat besluit wordt na 180 dagen van kracht. De VFA stamt uit 1998 en bevat afspraken over de status van Amerikaanse troepen in de Filipijnen. De landen voeren regelmatig gezamenlijke legeroefeningen uit.

Trump kreeg van verslaggevers vandaag de vraag of hij Duterte nog op andere gedachten wil brengen. "Ik vond het niet heel erg, om eerlijk te zijn", reageerde hij. "Mijn denkbeelden wijken af van die van anderen." De Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper zei eerder wel het besluit van de Filipijnse leider te betreuren.

Duterte dreigde vorige maand al het pact in de prullenbak te gooien. Dat gebeurde nadat Washington het visum had ingetrokken van een oud-politiechef. Die speelde een hoofdrol bij de bloedige oorlog tegen drugscriminaliteit, waarbij volgens critici ook veel onschuldige slachtoffers zijn gevallen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  Hoezo, hij vindt het niet erg? Waarom heeft hij dan eerst nog geprobeerd om de overeenkomst te redden? Hij draait weer met de wind! In elk geval: China zal het ook niet erg vinden!

 • emiel wouters

  Als eerlijke handelsvoorwaarden voor iedereen de wereld destabiliseren is. Dan zijn we ver van huis. En als er landen GEEN militaire steun willen van de VS, dan moeten ze zelf een beter verdediging systeem op poten zetten. Want, denk niet dat een vingertje opsteken en zeggen, "dat mag je niet doen" zal helpen hoor. En als de NAVO denkt het te kunnen zonder de VS, verbreek dan maar direct de banden, en leer al maar dat vingertje gebruiken.

 • Danny Van Veirdegem

  Duterte is geen meelopertje van Triumph , zouden hier in Europa meer van die regeringsleiders moeten zijn

 • Jan De Bisschop

  TRUMP gaat door met het destabiliseren van de hele wereld. Zijn ego voor alles zo te zien.

 • Peter Janssens

  China is ook blij !