Trump verwijt Macron ‘dwaasheid’ en dreigt Franse wijn zwaarder te belasten

Emmanuel Macron en Donald Trump.
AFP Emmanuel Macron en Donald Trump.
Donald Trump heeft de Franse president Emmanuel Macron ‘dwaasheid’ verweten. De Amerikaanse president dreigt ermee Franse wijn zwaarder te belasten als vergelding voor de taks die Frankrijk oplegt aan internetreuzen zoals Google, Amazon, Facebook en Apple.

“Frankrijk heeft een digitaks opgelegd aan onze grote Amerikaanse technologiebedrijven. Als iemand hen zou moeten belasten, zou het hun land van oorsprong moeten zijn. De Verenigde Staten dus”, twitterde Trump. “We zullen binnenkort een serieuze tegenmaatregel nemen na de dwaasheid van Macron. Ik heb altijd gezegd dat de Amerikaanse wijn beter is dan de Franse.”

Wijn

In 2018 verkocht Frankrijk ruim 3,2 miljard euro aan wijnen aan de VS, ofwel bijna een kwart van de totale wijnexport van onze zuiderburen. Daarmee is de VS de belangrijkste importeur van wijn en sterke drank uit Frankrijk.

Toch lijken de Fransen vooralsnog niet onder de indruk van Trumps dreigement. Minister van Economie Bruno Le Maire heeft laten weten dat de “universele belasting van digitale activiteiten een uitdaging is die ons allen aangaat. We willen daarom een akkoord sluiten binnen de kaders van de G7 en de OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling). Maar tot het zover is, zal Frankrijk op nationaal niveau beslissingen nemen”.

Wat is een digitaks?

De digitaks is van toepassing op internetgiganten die wereldwijd een omzet draaien van minstens 750 miljoen euro en in Frankrijk minstens 25 miljoen euro omzet halen. Hen wordt een omzetbelasting opgelegd van 3 procent. 

De belasting viseert inkomsten uit reclame, de verkoop van gegevens en commissies. Volgens Parijs zal een dertigtal ondernemingen moeten bijdragen. Het gaat voornamelijk om Amerikaanse bedrijven, maar ook Chinese, Duitse, Spaanse en Britse bedrijven en één Frans bedrijf.

Oneerlijke concurrentie

Ook andere Europese staten, waaronder Groot-Brittannië, Italië, Oostenrijk en Spanje zijn van plan een eigen digitaks in te voeren. Dat is volgens de landen noodzakelijk omdat grote multinationals zoals Amazon en Facebook hun winsten belasten in landen met lage belastingen - zoals Ierland - terwijl de winst oorspronkelijk werd gemaakt in landen met hogere belastingen. 

De politieke druk om de taks in te voeren neemt toe, omdat lokale winkeliers en internetondernemers oneerlijke concurrentie ervaren door het ‘belastingshoppen’ van de internetgiganten.
78 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jean West

  Yvan Lindekens De polls kennen we. Ik heb de Polls gezien vanuit de USA die werden uitgebracht voor de verkiezingen in België. Na de verkiezingen moest men vaststellen dat ze er volledig naast zaten. De werkloosheid hier is historisch laag.

 • Fons Casteels

  Frankrijk voert geen winstbelasting in, maar een omzetbelasting. En dus voert Trump, volkomen terecht, als tegenreactie een omzetbelasting in op Franse wijn. Maar goed - het waren zware dagen voor de Trump-bashers, dus ik begrijp de frustratie en verzuring. Eerst was er de langverwachte getuigenis van Mueller die pijnlijk en zelfs gênant was voor de Democrats. En gisteren dan het Hooggerechtshof die geld vrij maakt voor de grensmuur. Sterkte...

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Daan Aerts, probeer eens aan de Belgische fiscus uit te leggen dat je de roerende voorheffing op jou Belgisch salaris in Panama gaat betalen! En Trump zijn eis da Google en de anderen op hun winsten in Europa belastingen in de VS zouden moeten betalen bewijst alleen dat hij hier geen kaas van gegeten heeft. Maar daarvoor dan zijn er zijn "accountants".

 • Yvan Lindekens

  Carl De Ley: dat wordt bepaald door de staten. 45 van de 50 hebben een of andere vorm van sales tax. Eigenlijk kan die "sales tax" van alles zijn, maar vaak is het een belasting die een verkoper moet betalen om een goed of dienst te mogen verkopen. In sommige staten mag die verkoper de belasting doorrekenen aan de consument, in andere niet.

 • Yvan Lindekens

  Waarop baseert u de stelling dat Trump populairder wordt in de VS, Karel Van Geel? Het tegendeel is waar: op basis van de polls steunt slechts 43% van de bevolking zijn beleid en de trend is dalend. Met uitzondering van Jimmy Carter (1977-1981) is Trump momenteel de minst populaire VS president sinds WO II.