Trump versus Thunberg op eerste dag in Davos: “We moeten onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen”

AP
Wereldleiders, bedrijfsleiders, wetenschappers, activisten en academici zijn vandaag samengekomen in het Zwitserse skioord Davos voor de eerste dag van het 50e ‘World Economic Forum’ (WEF). De eerste dag wordt gedomineerd door twee extreem verschillende individuen: Donald Trump en Greta Thunberg. Trump waarschuwde in zijn toespraak specifiek voor klimaatactivisten zoals Thunberg, die hij “onheilsprofeten” noemde. Thunberg riep op om eindelijk over te gaan tot actie in de klimaatcrisis.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

De Amerikaanse president Donald Trump is met een grote delegatie aanwezig in Zwitserland. Trump arriveerde in Davos in een helikopter vanuit Zürich, waar zijn presidentiële Boeing 747 eerder was geland. Op weg naar Zwitserland prees Trump op sociale media de economische staat van dienst van zijn drie jaar oude regering. Actievoerders hadden vlak bij de plek waar Trump in Davos landde ‘Act on climate’ (Kom in actie voor het klimaat) in de sneeuw geschreven.

Trump bij zijn aankomst in Zwitserland voor het Wereld Economisch Forum.
EPA Trump bij zijn aankomst in Zwitserland voor het Wereld Economisch Forum.

Loftrompet

De president verzorgde tegen half 11 de eerste grote keynote speech van de dag - een uitgelezen kans voor Trump om zijn handelsakkoord met China te bewieroken en uit te pakken met de aanhoudende Amerikaanse economische groei.

En dat deed hij inderdaad. “Amerika bloeit en wint zoals nooit tevoren”, sprak Trump. “Er zijn zeven miljoen banen bij gekomen in de VS, de werkloosheid is het laagste ooit, de beurzen staan op historische niveaus en investeringen vloeien massaal de VS binnen”, aldus de president. “Er is geen betere plaats op de wereld dan de Verenigde Staten”, zo ging hij verder. 

De president schreef de verdienste aan die resultaten volledig toe aan zijn eigen beleid, door te wijzen op onder meer nieuwe handelsakkoorden en doorgevoerde dereguleringen. “Jaren van economische stagnering hebben plaatsgemaakt voor een brullende geiser vol economische kansen.” Trump roemde “zijn model” als het te volgen voorbeeld voor de rest van de wereld. Hij prees de VS ook voor de productie van gas en petroleum, maar zweeg over hernieuwbare energie. 

We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen. Dit is geen tijd voor pessimisme, dit is een tijd voor optimisme

Donald Trump

“Voorspelling van de apocalyps”

Trump waarschuwde verder voor “onheilsprofeten” en “voorspellingen van de apo­ca­lyps”. Hoewel hij niet rechtstreeks over het klimaatdossier sprak, wordt zijn uitspraak beschouwd als een uithaal naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, die aanwezig was bij zijn toespraak.

“We moeten de eeuwige onheilsprofeten en hun voorspellingen van de apocalyps verwerpen”, klonk het. Zonder het woord klimaat in de mond te nemen, pleitte Trump voor een positievere houding van politieke en economische actoren. “Dit is geen tijd voor pessimisme, dit is een tijd voor optimisme.” 

Trump hekelde de mensen die een warmer klimaat en natuurrampen als een nauwelijks beheersbaar en door mensen veroorzaakt fenomeen zien. Hij noemde ze “erfgenamen van de gekke waarzeggers van vroeger”. Hij zei ook dat doemdenkers eerder al fout zaten toen ze “crises door overbevolking, massale sterfte en het opraken van de olie voorspelden”.

Trump tijdens zijn speech in Davos.
REUTERS Trump tijdens zijn speech in Davos.

De bekende 17-jarige Zweedse klimaatactiviste stond eerder op de dag zelf in de spotlights in Davos. ‘Gretamania’  heeft het skioord zelfs helemaal overgenomen dit jaar, met jonge activisten uit de hele wereld die Greta gevolgd zijn naar de Zwitserse sneeuw om er voor een hele reeks mondiale kwesties te pleiten - met natuurlijk het klimaat voorop. Alle ogen zijn gericht op mogelijke uitwisselingen van blikken of woorden tussen Trump en Thunberg.

Druk van jonge mensen

Het Zweedse klimaatmeisje kwam vanmorgen aan het woord. Haar paneldiscussie met verschillende jonge ‘klimaathelden’ - onder de titel “het vermijden van een klimaatapocalyps” - begon met een kort filmpje over de nieuwe golf van jonge activisten die zich wereldwijd inzetten voor het klimaat, met groot applaus van het aanwezige publiek tot gevolg. Het panel met Thunberg trok overigens véél publiek. De organisatoren moesten extra stoelen regelen omdat sommige bestuurders uit het bedrijfsleven moesten staan.

En toen sprak Greta over de afgelopen 18 maanden sinds ze haar eigen klimaatspijbelactie begon. “Er is veel gebeurd dat niemand had kunnen voorspellen, en dit heeft een beweging doen ontstaan”, zo sprak ze voor het WEF. “Mensen zijn zich meer bewust”, zei ze. “Klimaat en milieu zijn een hot topic vandaag, en dat is dankzij de inzet en druk van jonge mensen.”

Klimaatactiviste Greta Thunberg vindt dat nog steeds te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering.
EPA Klimaatactiviste Greta Thunberg vindt dat nog steeds te weinig wordt gedaan tegen klimaatverandering.

Luisteren naar de wetenschap

Tegelijkertijd vindt Thunberg dat er “nog altijd niets is verwezenlijkt, aangezien de wereldwijde CO2-uitstoot nog niet is teruggebracht”. Ze riep in haar speech nogmaals op om de “klimaatnoodtoestand ernstig te nemen”. Volgens de activiste moeten we dringend “luisteren naar de wetenschap” en de huidige klimaatcrisis “de prioriteit geven die ze verdient”. “Als we het niet behandelen als een echte crisis, dan kunnen we het niet oplossen”, aldus Thunberg. 

Ik word genoeg gehoord. Maar luister alstublieft naar de wetenschap

Greta Thunberg

Greta kreeg de lachers op de hand door erop te wijzen dat ze als activiste zeker genoeg gehoord wordt. “Ik ben geen persoon die kan klagen dat niemand mij hoort. Het gaat constant over mij”, grapte ze. “Maar de wetenschap en de stem van vele jonge mensen staat niet centraal in de klimaatdiscussie”, voegde ze er meteen aan toe. “En dat zou wel moeten.”

Thunberg tijdens de speech van Trump.
AP Thunberg tijdens de speech van Trump.

Het WEF viert zijn vijftigste verjaardag en is zo al een halve eeuw een ontmoetingsplaats voor internationaal toonaangevende figuren uit politiek en bedrijfsleven. In beginsel wisselen ze informeel van gedachten over mondiale problemen. Critici betitelen het forum als een elitaire bijeenkomst waar grote bedrijven zaken met invloedrijke politici proberen te ritselen.
70 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • maudy van leeuwen

  Great is de handpop van haar ouders die klimaatactivisten zijn en er een businessmodel van hebben gemaakt, net als zovelen. Wetenschappers die de CO2-HOAX ontmaskeren worden gebroodroofd. Diegene die meedoen, eten mee uit de ruif. Veel eminente gepensioneerde wetenschappers die niets meer te verliezen hebben, hebben het al de grootste oplichting ooit genoemd! Draag liever zorg voor het millieu e/d overbevolking, dat is belangrijk, niet de co2-hoax. Spijtig dat 70% v/h mensdom er weeral intrapt.

 • willy verbeeck

  Er zijn drieduizend wetenschappers die de klimaat hetze ondersteunen, er zijn er dertigduizend die die onzin tegenspreken maar daar mag er geen enkele van aan het woord komen!

 • Maria Arens

  Onze planeet en de manier waarop wij deze uitbuiten kan dat niet verder aan, PUNT. Er zijn teveel mensen om zo uit uitbuitend naar de natuur toe verder te leven. Hierin optimistisch zijn is pure waanzin, we zijn gewoonweg alles aan het vernietigen , ook onszelf.

 • Jozef Hendrickx

  Dat het klimaat verandert lijkt me correct maar het waarom daar bestaan ook bij wetenschappers veel twijfel over . Wat Thunberg doet is zeggen dat het door de mens komt en dat is NIET bewezen .

 • Richard Kerkhofs

  Sommigen denken de vele klimaatwetenschappers wereldwijd die op universitair niveau onderzoek doen te overtreffen met enkele zinnetjes wetenschappelijk lijkende commentaar. Je moet niet echt 'geleerd' zijn om dat als een van de meest frappante vaststellingen te beschouwen in deze discussies. Wetenschap staat niet in kranten en al zeker niet bij de commentaren, wetenschap staat in wetenschappelijke tijdschriften.