Trump verliest opnieuw in rechtbank, vrijgave belastingaangiften komt dichterbij

De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft voor de tweede keer deze week een nederlaag geleden wat betreft de openbaring van zijn financiën. Een rechter in New York bepaalde dat twee financiële instellingen financiële documenten mogen verstrekken aan Democratische parlementsleden.

Het gaat om Deutsche Bank en Capital One Financial Corp. Volgens de rechter heeft het Amerikaanse Congres het recht om financiële gegevens op te vragen. Hij maakte daarmee de weg vrij voor de financiële instellingen om aan de dagvaardingen te voldoen die eerder door twee commissies van het Huis van Afgevaardigden waren uitgevaardigd. De uitspraak geldt ook voor drie kinderen van Trump en de Trump Organization.

Maandag werd een vergelijkbare uitspraak gedaan in Washington in de zaak met een accountant, Mazars LLP, die ook door het Congres is opgedragen documenten af te geven.

Wanneer Trump in beroep gaat tegen deze uitspraak zal Deutsche Bank geen documenten overdragen totdat alle juridische mogelijkheden zijn uitgeput. “We blijven bereid om de benodigde informatie te verschaffen aan de bevoegde onderzoekers en zullen de uitspraak van de rechter gehoorzamen", aldus een zegsvrouw van de bank.

Rechtszaak kinderen Trump

Trump, zijn bedrijf en zijn kinderen Donald Jr., Eric en Ivanka spanden eind april een rechtszaak aan waarin zij vroegen om alle dagvaardingen van het Huis van Afgevaardigden richting Deutsche en Capital te blokkeren. Die zaak loopt nog.

De president heeft sinds 1998 ruim 2 miljard dollar (1,8 miljard euro) geleend van Deutsche Bank. Bij zijn aantreden in 2016 bedroeg de schuld van Trump aan de bank nog ruim 300 miljoen dollar.

De Amerikaanse president Donald Trump.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump.22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • ivan de ridder

  Ben, schulden maken (belastingen verlagen voor de bedrijven) om de economie te boosten noem ik allesbehalve geniaal. Korte-termijn werkt dit stimulerend, maar lange-termijn heb je negatieve return. De president na Trump mag een recessie verwerken/oplossen, hijzelf wil enkel de boeken ingaan als degene die op een positief elan kon verder gaan. Wordt zelf wakker.

 • Ben Van Loon

  Ivan, Trump is een genie voor de economie van de VS. Europa kan nog wat van hem leren. Hier spenderen wij massa's aan vreemdelingen die het verschil tussen hun linker- en rechterhand niet kennen terwijl onze eigen bevolking verarmt. Een gemiddelde bejaardentehuisbewoner krijgt zijn of haar factuur niet betaald met het pensioengeld. Komaan, wordt eens wakker.

 • ivan de ridder

  Ben Van Loon, tuurlijk kerel, dit economisch wonder moet nog maar eens 16 miljard pompen in landbouwsubsidies als gevolg van zijn handelsoorlogjes. Trump begint über-socialistische trekjes te krijgen. Nog meer schulden na zijn belastingsverlaging voor de allerrijksten, de US zijn dra (?) quasi failliet.

 • Ben Van Loon

  @ Peter, Carl, Ludo, Jack. Ik zeg niet dat andere VS presidenten hun belastingsdocumenten niet hebben laten nakijken. Kan wel zijn. De inspectie moet daarover oordelen, niet de politieke tegenstanders die de verkiezingsnederlaag niet kunnen verteren. Waarschijnlijk op dezelfde manier aangegeven als de aangiftes van de kappers in ons land. Kan je in hun aangiftes zien hoeveel kopjes ze in 't zwart hebben geknipt? Laat u toch niks wijsmaken. Hadden we hier maar iemand als Trump.

 • Ben Van Loon

  @Peter Bonacasa. Hillary wordt zo genoemd in de VS, ik heb dat niet zelf uitgevonden. Met haar als president hadden we sowieso een derde WO gehad. Kijk eens wat er in Syrië en Irak is gebeurd door Hillary en Obama. Wie heeft IS gecreëerd denk je? Laat je niks wijsmaken. Niemand legt in de VS zijn belastingfiche op tafel. Dat is aan de inspectie, niet aan de politieke tegenstander die het verlies niet verteerd krijgt. Wie neemt die linkse zever om Trump uit zijn zadel te lichten nog serieus?