Trump verleent genade aan voor corruptie veroordeelde gouverneur

De voormalige gouverneur van Illinois Rod Blagojevich in augustus 2011 tijdens het sporten in de gevangenis van Englewood, Colorado.
AP De voormalige gouverneur van Illinois Rod Blagojevich in augustus 2011 tijdens het sporten in de gevangenis van Englewood, Colorado.
De Amerikaans president Donald Trump heeft vandaag genade verleend aan Rod Blagojevich, de vroegere Democratische gouverneur van de staat Illinois. Die werd in 2011 gevangen gezet voor een poging om de vrijgekomen senaatszetel van Barack Obama te verkopen. Toen die in 2008 tot president werd verkozen, moest hij die zetel afgeven en kon de gouverneur die positie invullen.

Blagojevich werd in 2009 uit zijn ambt ontzet nadat zijn praktijken aan het licht kwamen. In afwachting van zijn proces verscheen hij in 2010 in Trumps realityreeks ‘Celebrity Apprentice’. Na schuldig te zijn bevonden aan zeventien klachten waaronder fraude, afpersing en het vragen van steekpenningen, kreeg Blagojevich in 2011 veertien jaar cel. 

In 2018 wees het Amerikaanse hooggerechtshof nog een vraag voor strafvermindering van de ex-gouverneur af. Normaal gezien kon hij pas in 2026 opnieuw een aanvraag daartoe indienen.

De Democraat werpt zichzelf echter op als slachtoffer van een overijverige en politiek gemotiveerde vervolging door de federale autoriteiten. Een beschuldiging die zeker weerklank vindt bij Trump en zijn aanhangers.

Trump noemde de straf voor Blagojevich vandaag "belachelijk lang". Zijn beslissing valt terwijl hij onder vuur ligt vanwege inmenging in de justitie. In Amerika heeft de president het recht genade te verlenen of straffen om te zetten. 

Elf straffen aangepast

De president heeft vandaag de straf van in totaal elf mensen aangepast, zeven van hen zijn volledig vrijgesproken. Het gaat verder onder meer om oud-politiechef van New York Bernard Kerik, die van Trump de vrijspraak kreeg. Kerik werd in 2010 veroordeeld voor belastingfraude. Hij werd in 2001 wereldberoemd door heldendaden in de nasleep van de aanslagen op het World Trade Center.

De president sprak ook bankier Michael Milken vrij. Hij handelde in de jaren tachtig in zogeheten ‘junkbonds’. Dat zijn obligaties met teveel risico die werden verhandeld.

Rod Blagojevich in 2011.
AFP Rod Blagojevich in 2011.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Van Limbergen

  En zo'n corrupte man wordt door sommigen op handen gedragen?

 • willem merken

  Ons kent ons in de derde macht

 • Hermans Steven

  Ongelofelijk!!! Elf criminelen vrijgesproken... Hij komt er nog mee weg ook!

 • Jean Petermans

  Slim van Trump, zal daar democratenstemmers mee krijgen.

 • Tim Van Acker

  Typisch Trump: de criminelen geeft hij genade...