Trump vergelijkt impeachment-onderzoek met "lynching”, en dat ligt heel gevoelig in de VS

Impeachment-onderzoek tegen Trump

De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis vandaag.
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump in het Witte Huis vandaag.
De Amerikaanse president Donald Trump vergelijkt het impeachment-onderzoek dat tegen hem loopt met "gelyncht" worden. Het woord lokt sterke reacties uit in de Verenigde Staten, waar het wordt gelinkt aan de rassenscheiding en de slavernij.

"Op een dag, als een Democraat president wordt en de Republikeinen het parlement winnen, al is het met een kleine meerderheid, kunnen ze de president tot aftreden afdwingen, zonder dat er sprake is van een behoorlijke rechtsgang, billijkheid of wettelijke rechten", stelt Trump op Twitter. "Alle Republikeinen moeten zich herinneren wat ze hier meemaken - een lynchpartij. Maar we zullen winnen!

Het woord ligt gevoelig in de Verenigde Staten waar het een racistisch geladen term is en verwijst naar executies van zwarte Amerikanen door blanke Amerikanen. 

"Het is beschamend om het woord 'lynching' te gebruiken om te beschrijven dat je verantwoordelijk wordt gehouden voor je daden", reageerde Julian Castro op Twitter, een van de belangrijkste Democratische presidentiële kandidaten. En ook elders is de kritiek fel.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Toen vorige week een 12+ democratische miljonairs bijeenkwamen in het Whitby Hotel in Manhattan, begon het diner met een bespreking van de presidentskandidaten die de geld bijdragers leuk vonden. Maar omdat gesprekken tussen invloedrijke democraten tegenwoordig vaak plaatsvinden, evolueerde de vergadering snel in een discussie over wie niet in de race was (Clinton/Bloomberg etc). Want die er nu zijn, kunnen Trump in 2020 niet verslaan.

 • Marie Vanakker

  @Karel Dierckx ja ,en dat is dan net zoals het toen bij Clinton ging . De rechtszaak word daarna in de senaat gehouden en daar hebben de republikeinen dan weer de macht . Dus lap weeral partijdig . Ze zullen dus op het al dan niet gezond verstand van de kiezers moeten rekenen om hierover in 2020 een oordeel te vellen . Maar tot hiertoe gebeurd alles volgens het boekje anders braken de republikeinen nu het kot af .

 • Kai Rombouts

  1998: top democraat jerry nadler beschuldigde republikeinen van een "lynch mob" destijds tegen Bill Clinton. Als democraten het uitschreeuwen is het aanvaardbaar, als Trump dat 21j later doet....

 • Karel Dierckx

  Impeachment is geen afzetting. Het is een specifieke procedure om de zittende president te kunnen aanklagen, wat normaal niet mogelijk is (die is onschendbaar). Bill Clinton is ook impeached geweest, maar niet afgezet. Dit is dus exact de correcte rechtsgang waarvan Trump zegt dat die hem ontzegd wordt.Wat mijns inziens niet correct is (maar wel legaal) is dat de schuldvraag wordt beantwoord door het Congres in plaats van door een rechtbank - letterlijk een partijdige beslissing dus.

 • Willy Van de Camp

  Ha Ha het wordt warm onder de voeten en de paniek breekt los!!