Trump verdedigt nieuwe CIA-directeur: "Onder vuur omdat ze te hard optreedt tegen terroristen"

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag zijn steun uitgesproken voor Gina Haspel, die als eerste vrouw ooit de buitenlandse geheime dienst CIA moet leiden. Trumps blijk van steun komt er nadat er in de Amerikaanse media berichten waren opgedoken over een mogelijk terugtrekking van Haspel, omdat ze vreest in de Senaat hard te worden aangepakt over haar rol bij omstreden ondervragingstechnieken van de CIA.

"Mijn zeer gerespecteerde kandidate als CIA-directeur, Gina Haspel, ligt onder vuur omdat ze te hard optreedt tegen terroristen. Stel je voor, in deze erg gevaarlijke tijden hebben we een hooggekwalificeerde persoon, een vrouw, die de Democraten weg willen omdat ze te hard optreedt tegen het terrorisme", zo deelde Trump maandag mee in een van zijn vele tweets.

Trump had in maart aangekondigd dat hij Haspel wilde benoemen tot nieuwe directeur van de CIA. In een stoelendans als gevolg van de aanhoudende ontslagen in Trumps entourage, moet zij de plaats innemen van Mike Pompeo, die op zijn beurt Rex Tillerson was opgevolgd als minister van Buitenlandse Zaken. Maar voor haar benoeming officieel wordt gemaakt, moet er nog een hele procedure worden afgehaspeld. Zo moet ze woensdag ondervraagd worden door de Senaat. 

Waterboarding

De krant Washington Post had zondag geschreven dat die ondervraging voor grondige twijfels had gezorgd bij de 61-jarige Haspel. Ze zou te kennen hebben gegeven dat ze zich wil terugtrekken, uit vrees om tijdens de hoorzitting hard te worden aangepakt over haar rol bij een omstreden ondervragingsprogramma van de CIA. Daarbij werd in de nasleep van de aanslagen op 11 september 2001 in New York onder meer gebruikgemaakt van de marteltechniek waterboarding op terrorismeverdachten. Nog volgens Washington Post zou Trump erop hebben aangedrongen toch door te gaan met de benoeming.

Verschillende Democraten hebben al aangekondigd dat ze zich tegen de benoeming van Haspel zullen verzetten.

Gina Haspel.
REUTERS Gina Haspel.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Matthys

  Die Blauwe Golf in november kan je 100% vergeten.

 • MICHELINE GEVERS

  Trump blijf toch nog kandidaten vinden om zijn duiventil terug te bevolken. Maar het gaat van slecht naar slechter. Hoelang zal deze aanblijven. Heeft hij nog veel reserves?

 • MICHELINE GEVERS

  Als President Trump iemand steunt kan je er zeker van zijn dat er iets niet 100% zuiver is. Folteren? Ik dacht dat dat alleen de terroristen en Israel deden. Maar onder Trump zal alles wel weer mogen. Deze president leeft buiten de wereld en toch denk hij dat hij alleen de wereld is. Vuil spel al van voor zijn verkiezing. Schandvlek op de beschaving

 • Bernaerts Diane

  Niets mis met het terrorisme en bewezen terroristen hard aan te pakken. Wel héél veel mis met het martelen van verdachten!

 • Jommeke Will

  Te hard tegen terroristen ... kan dit ?