Trump verdedigt dood Soleimani op Twitter: “Was de aanval dreigend? Ja!”

Donald Trump.
AFP Donald Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft op Twitter de gerichte moord op de hoogste Iraanse generaal Qassem Soleimani verdedigd. Critici twijfelden eerdere aan de imminente dreiging die de generaal vormde. 

"De Fake News Media en hun Democratische Partners zijn hard bezig met bepalen of de toekomstige aanval door terrorist Soleimani al dan niet 'dreigend' was, en of mijn team ermee akoord was", schreef de president. "Het antwoord op beide is een sterke JA. Maar het maakt niet echt uit vanwege zijn vreselijke verleden!"

Trump rechtvaardigde de moord door te zeggen dat Soleimani van plan was aanvallen uit te voeren op Amerikaanse medewerkers. Hij haalde zich echter de kritiek op de hals doordat hij dit op geen enkele manier kon bewijzen.

Zijn administratie kreeg ook kritiek vanwege tegenstrijdige verklaringen over de reden achter de moord. Zo zei minister van Defensie Mark Esper gisteren nog dat hij nooit bewijs gezien heeft dat Iran een aanval op vier Amerikaanse ambassades plande. Nochtans had Trump dat twee dagen eerder beweerd.
17 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Karel Tichmann

  danny buyse: Het is de wettelijke taak van elke Amerikaanse President om het land veilig te houden, het is absoluut zijn enigste taak. Zijn meerdere 8 rollen zijn: (1) Staatshoofd, (2) President, (3) Hoofdadministrateur, (4) Hoofddiplomaat, (5) Opperbevelhebber, (6) Hoofdwetgever, (7) Partijhoofd, en ( 8) Hoofdburger. Staatshoofd verwijst naar de President als het hoofd van de regering. Hij is het symbool van alle mensen.

 • danny buyse

  @Karel Tichman, dat vliegtuig die ze neergehaald hebben kwam door pure angst. Je mag zelfs zeggen dat de VS er de oorzaak van is en de militaire garde dachten dat het en aanval was. Je gaat toch niet een vliegtuig neerhalen met allemaal eigen volk en het risico nog te gaan lopen ook een burgeropstand tegen zich te krijgen wat nu aan het gebeuren is.

 • Diane Bernaerts

  Heeft Trump al ooit bewijzen gegeven voor zijn ongefundeerde beweringen, waarvan sommige zelfs compleet van de pot gerukt waren? Het enige dat je dan leest, is: "meer details gaf Trump niet".

 • Joachim Deboosere

  De echte terrorist hier is Trump, Amerika is de schurkenstaat dat heel die regio heeft kapot gebombardeerd. Irak had één van de beste onderwijzen en was relatief welvarend... nu is het een voedingsbodem voor extremisme. De echte schurkenstraat en de echte terrorist zijn Amerika en Trump...

 • Geert Landsman

  Trump is een moordenaar. Hoeveel Iraki's zijn er vermoord door Bush? De USA moord dat het een lieve lust is. Geen land ter wereld is zo moorddadig als de USA. Zij zijn het probleem van alles!