Trump verandert woordkeuze na kritiek: “IS grotendeels overwonnen”, ook VS-gezant neemt ontslag

REUTERS
“IS is grotendeels overwonnen", schrijft VS-president Donald Trump in een vandaag gepubliceerde tweet. Begin deze week heette het nog dat terreurgroep Islamitische Staat in Syrië compleet is overwonnen. Trump past zo de woordkeuze aan die hij begin deze week uitte na zijn plotse beslissing om de Amerikaanse troepen uit het oorlogsland terug te trekken, iets wat hem bakken kritiek opleverde.

 Andere landen in de regio, waaronder Turkije, kunnen volgens hem probleemloos afmaken wat er nog van IS overblijft.

Eerder had Trump verklaard dat IS in Syrië compleet is overwonnen, waardoor de Amerikaanse soldaten kunnen worden teruggetrokken. Trumps beslissing om alle 2.000 Amerikaanse soldaten uit Syrië naar huis te halen, stuitte nationaal en internationaal op veel onbegrip en veroorzaakte grote irritatie.

Fatale gevolgen

Trump zou de beslissing genomen hebben tegen het advies van belangrijke kabinetsleden in. Experten waarschuwen dat IS geenszins volledig is verslagen en dat een terugtrekking van de troepen fatale gevolgen kan hebben.

Minister van Defensie James Mattis had donderdag zijn ontslag aangekondigd wegens fundamentele meningsverschillen, ook in andere kwesties. Verschillende Amerikaanse media melden zaterdag dat ook de Amerikaanse speciale gezant voor de anti-IS-coalitie, Brett McGurk, er wegens de meningsverschillen over de kwestie Syrië vervroegd de brui aan geeft. Normaalgezien zou hij in februari stoppen. Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken kon niet bereikt worden voor commentaar door de gedeeltelijke shutdown van de overheidsbedrijven in de VS.

De Washington Post schreef dat Trump zijn beslissing inzake de terugtrekking van de troepen uit Syrië, waarmee hij al langer flirtte, vorige week na een telefoongesprek met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft genomen. Erdogan had zijn gebrek aan begrip getoond over het voortdurende engagement van de VS in Syrië, waarna Trump had gezegd dat de Verenigde Staten zich terugtrekken.

Turkije klaagde vooral over de samenwerking tussen de VS en de Koerdische militie YPG, de belangrijkste bondgenoot van het Westen in Syrië. Turkije ziet daarin een filiaal van de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK en vreest dat de Koerden een autonoom gebied in Syrië aan de Turkse grens consolideren. 

Speciaal gezant Brett McGurk in juni 2017 nabij Raqqa, de Syrische stad die tot aan de herovering als hoofdstad van het IS-kalifaat gold.
AFP Speciaal gezant Brett McGurk in juni 2017 nabij Raqqa, de Syrische stad die tot aan de herovering als hoofdstad van het IS-kalifaat gold.
Generaal op rust James Mattis trekt zijn conclusies en stapt op als Amerikaans defensieminister. (Archieffoto december 2017)
EPA Generaal op rust James Mattis trekt zijn conclusies en stapt op als Amerikaans defensieminister. (Archieffoto december 2017)
Amerikaanse troepen in het Syrische Manbij.
Photo News Amerikaanse troepen in het Syrische Manbij.12 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • patrick claeys

  Na de aanslag van vandaag zal hij best nog wat verder nuanceren, me dunkt...

 • MICHELINE GEVERS

  Nu kan Erdogan veel gemakkelijker aan gebiedsuitbreiding doen . Weldra is half Syrië dank zij Trump, terug Turks gebied. De grote droom van Dictator Erdogan

 • Robert Soeloo

  Als Europa het zo vreselijk fout vindt om nu de VS troepen terug te trekken, dan stuurt ze toch zelf 20.000 jongens en meisjes....

 • Carl Op de Beeck

  Blijkbaar wordt het beleid van de VS nu bepaald door Erdogan.

 • dirk claeys

  Trump zal troepen verminderen, na nieuwjaar zal er terug ergens anders een relletje uitbreken, en een minioorlogje ontstaan, zodat vs en andere staten waaronder ook België hun wapenindustrie kunnen verkopen!