Trump twijfelt nog of hij Jeruzalem hoofdstad van Israël maakt

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël.
shutterstock De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft nog niet besloten of hij Jeruzalem al dan niet zal erkennen als hoofdstad van Israël. Dat zegt zijn raadgever en schoonzoon Jared Kushner. Eerder doken in de media berichten op dat die erkenning er binnenkort zou komen. 

De Palestijnse autoriteiten waarschuwden de VS er vandaag voor om niet door te gaan met het plan. Dergelijke erkenning "boort elke kans op een vredesproces de grond in", aldus een raadgever van de Palestijnse Autoriteit. "De president zal een beslissing nemen", verklaarde Kushner tijdens een vergadering in Washington met een denktank over het Midden-Oosten. "Momenteel bekijkt hij veel verschillende factoren." 

De erkenning zou een compensatie zijn voor een nieuw uitstel van de verhuis van de Amerikaanse ambassade in Israël van Tel Aviv naar Jeruzalem. Trump beloofde die verhuizing in zijn verkiezingscampagne. 

De internationale gemeenschap erkent Jeruzalem niet als hoofdstad van Israël, omdat ze vindt dat de definitieve status in vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen moet geregeld worden. De Palestijnen willen dat het Arabische, oostelijke deel van de stad, dat Israël in 1967 veroverde en later annexeerde, de hoofdstad van hun onafhankelijke staat wordt. Israël claimt de hele stad.

Trump kondigde de beslissing al meermaals aan, maar de laatste tijd belandde het thema op de achtergrond. De erkenning van Jeruzalem als hoofdstad zal vooral in Israël op applaus kunnen rekenen. Verwacht wordt dat het in de Palestijnse gebieden fel protest zal uitlokken.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • annie dupont

  hij zal niks beslissen om de saudi's niet naar het hoofd te stoten... miljarden deals hé ...

 • Sobek Wessels

  Nog zo'n verloren land , gestolen van de oorspronkelijke bevolking door de Britten en Fransen en de USA !Als de Arabieren mee vochten tegen de Ottomanen kregen ze hun land terug ! Niet dus de Britten en Amerikanen schonken het aan de Joden als compensatie voor WOII terwijl die toen in 1947 maar 10% van de bevolking van Palestina uitmaakte !

 • gold michel

  Twijfelen of niet jerusalem is de hoofdstad van israel en zal dat altijd zo blijven

 • sylvain vlerick

  toch grappig hoe de trump bashers , familie van de nva bashers waarschijnlijk haha geen feiten nakijken maar gewoon op elk artikel springen waar ze hun poloitiek correcte onzin kunnen spuien ....

 • Piet Pompies

  Onrust stokers die amerikanen, altijd geweest.