Trump tekent voor sancties tegen medewerkers Internationaal Strafhof Den Haag

De Amerikaanse president Donald Trump.
EPA De Amerikaanse president Donald Trump.
President Trump heeft sancties opgelegd aan mensen die voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag werken aan onderzoek naar mogelijke oorlogsmisdaden door Amerikaanse militairen in Afghanistan. Washington dreigde daar in 2018 al mee, maar maakt er nu werk van.

Het ICC zou door ‘dubieuze partijen’ worden gedreven om dat onderzoek te doen. Daarmee zou Rusland worden bedoeld. Het is niet duidelijk wat voor sancties er precies komen. Maar het gaat waarschijnlijk om het bevriezen van de Amerikaanse bankrekeningen van de betrokken personen en een reisverbod naar de Verenigde Staten.

De voorzitter van het ICC Kwon O-gon wijst de maatregelen tegen het ICC in een mededeling af. De maatregelen ondermijnen volgens de Zuid-Koreaanse rechter “de gezamenlijke inspanningen om straffeloosheid te bestrijden en de aansprakelijkheid voor massale wreedheden te waarborgen”. De stap van Trump is daarmee “een onaanvaardbare poging om de rechtsstaat te verstoren.”

Verontrust

Ook de Nederlandse Minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) zegt ‘zeer verontrust’ te zijn over de strafmaatregelen tegen het in Nederland gevestigde strafhof. “Wij roepen de Verenigde Staten op geen sancties te nemen tegen personeel van het ICC”, zegt hij. “Nederland steunt het ICC en blijft dat doen. Het ICC is cruciaal in de strijd tegen straffeloosheid en in het handhaven van de internationale rechtsorde.”

Het hof besloot in 2017 dat het misdaden in Afghanistan zou moeten onderzoeken en is daar in maart van dit jaar daadwerkelijk mee gestart. Het gaat om oorlogsmisdaden of misdaden tegen de menselijkheid in de jaren 2003-2014, waarvan het meerendeel werd gepleegd door de tegenstanders van de Amerikaanse troepen, de Taliban.

Weerstand

Het ICC is een rechtbank die de ernstigste misdaden onderzoekt en berecht in landen die bij het ICC zijn aangesloten en die dat zelf niet willen of kunnen doen. Afghanistan stelt dat het hof zich niet met het land kan bemoeien, omdat het zelf deze misdaden vervolgt en de VS zijn niet aangesloten bij het ICC. Beide keren zich daarom tegen de bemoeienis van het hof.

Washington heeft zich eerder al fel tegen het ICC gekeerd. Er is zelfs al een speciale wet aangenomen om Amerikanen ‘te beschermen tegen rechtsvervolging door een internationaal strafhof waarvan de VS geen deel uitmaken’. Het hof wordt ook in eerder enthousiaste donorlanden bekritiseerd, omdat het zich vrijwel uitsluitend met slepende Afrikaanse zaken bezighoudt en uiterst ondoelmatig te werk gaat.

Lees ook:

Rassenstrijd in de VS dreigt Ku Klux Klan nieuw leven in te blazen (+)

Ivoriaanse ex-president Laurent Gbagbo mag België verlaten na vrijspraak voor misdaden tegen de menselijkheid

Vroegere Congolese krijgsheer Bemba ook in beroep veroordeeld door Internationaal Strafhof
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.