Trump tekent decreet om telecom te beschermen tegen “riskante buitenlandse firma's”

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend waarmee hij Amerikaanse telecomfirma's verbiedt om apparatuur van buitenlandse makelij te installeren wanneer die een mogelijke bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. 

Het "executive order" van Trump maakt geen melding van een bepaald land of bedrijf, maar is volgens kenners vooral gericht tegen de Chinese telecomgigant Huawei. Trump probeert Huawei al langer uit de VS te weren uit vrees voor mogelijke spionagesoftware.

Informatie- en communicatietechnologie

Het decreet kadert in het engagement van de president om de Amerikaanse informatie- en communicatietechnologie te beschermen, liet het Witte Huis in een verklaring weten. In het decreet worden dus geen specifieke landen en bedrijven genoemd, maar wordt een nationale noodsituatie afgekondigd. Op die manier kan het ministerie van Economische Zaken strikter toezien op de handel uit landen die een dreiging voor de nationale veiligheid vormen. Door Huawei - een belangrijke speler in de uitrol van het 5G-netwerk - daarnaast op een zwarte lijst te plaatsen, hebben Amerikaanse bedrijven een vergunning nodig om zaken met de telecomfabrikant te doen.

"De president heeft duidelijk gemaakt dat deze regering al het mogelijke zal doen om Amerika veilig en welvarend te houden en om Amerika te beschermen van buitenlandse tegenstanders die actief en in toenemende mate kwetsbaarheden creëren en uitbuiten in de informatie- en communicatietechnologie-infrastructuur van de VS", aldus nog het Witte Huis.

Vooral China geviseerd

De topman van de federale commissie voor communicatie, Ajit Pai, is tevreden met het decreet en erkent dat het vooral China viseert. "We moeten een duidelijk beeld hebben van de bedreigingen die ons boven het hoofd hangen. Dit order toont aan dat we die bedreigingen serieus nemen", verklaarde hij aan Fox News.

Het Chinese elektronicabedrijf staat al geruime tijd onder druk in de westerse wereld. Vooral de Verenigde Staten beschuldigen het bedrijf ervan zijn apparatuur open te stellen voor de Chinese regering zodat die kan spioneren. Ook in België voerde het Centrum voor Cybersecurity (CCB) geruime tijd een onderzoek wegens mogelijke spionage naar Huawei, dat netwerkinfrastructuur levert aan onder meer Proximus en Orange. 

Onlangs raakte echter bekend dat het CCB geen concrete aanwijzingen van een dreiging heeft gevonden en er in ons land dus geen negatief advies komt over het Chinese technologiebedrijf. 

Zelf ontkent Huawei alle beschuldigingen. Ook Peking maakte al meermaals duidelijk absoluut niet gediend te zijn van de demarches van Washington met betrekking tot Chinese telecombedrijven.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Victor Munster

  In de VS zwijgen ze wel zedig over hun eigen spionage praktijken. De Duitse kanselier Merkel werd jaren bespioneerd via haar GSM en computernetwerk, net als vele andere "bondgenoten". Om nog maar eens te zwijgen van de NSA die het internet afschuimt en beschikt over achterpoortjes in de door VS geproduceerde soft- en hardware.

 • Jef Heffens

  Dat is gewoon realiteitszin en voor wie het ziet als een actie vooral tegen China dan is deze beslissing van Trump verwaarloosbaar t.o.v. wat China doet tegen westerse bedrijven. echte privé bedrijven zoals bij ons bestaan daar gewoon niet. Die zogezegde privé bedrijven krijgen informele instructies van de almachtige partij. Ze zijn helemaal niet verplicht die instructie te volgen. Alleen dan bestaan ze morgen niet meer.

 • leen hanssens

  De zoveelste blunder van Trump. Weg er mee.

 • Ronny Biesen

  Trump heeft echt waanvoorstellingen. Hij is gek. Als alles wat in China gemaakt wordt weg moet, is Amerika stil en dood.