Trump stuurt National Guard naar grens met Mexico

Amerikaans president Donald Trump.
AP Amerikaans president Donald Trump.
Amerikaans president Donald Trump gaat de National Guard, de reserve-eenheid van het Amerikaanse leger, naar de Mexicaanse grens sturen om de illegale migratie aan te pakken. Dat heeft minister van Binnenlandse Veiligheid Kirstjen Nielsen bekendgemaakt. Mogelijk vatten de militairen vanavond al post aan de grens.

Volgens de minister zal Trump vandaag nog een verklaring ondertekenen om zijn besluit te finaliseren. De illegale migratie vanuit Mexico is volgens Nielsen drastisch toegenomen. De president heeft daarom beslist dat de National Guard de grenspolitie zal bijstaan om het probleem aan te pakken.

Nielsen zal vandaag nog met de gouverneurs van de betrokken staten spreken, in de hoop dat de militairen zo snel mogelijk aan de grens kunnen postvatten. Mogelijk kunnen ze vanavond al vertrekken.

Drugs en criminelen

Sinds enkele dagen stuurt de president agressieve tweets rond waarin hij tekeergaat tegen de illegale immigratie aan de zuidwestgrens. Hij beschuldigt Mexico ervan ongeremd drugs en criminelen de VS binnen te loodsen.

Trump zei gisteren in een toespraak al dat hij troepen wil laten patrouilleren langs de Mexicaanse grens zolang zijn omstreden muur er niet staat. Hij verwees naar een groep van een duizendtal migranten uit Honduras en Guatemala, die momenteel via Mexico op weg zouden zijn naar de VS. "Als die groep onze grens bereikt, dan zijn onze wetten zo zwak en zielig, dat het lijkt alsof we geen grens hebben", zei hij.

Het idee van Trump is niet nieuw. In mei 2010 deed president Barack Obama voor hetzelfde doel een beroep op gardisten. Hij riep destijds 1.200 man op ter assistentie. Onder George W. Bush waren het er ooit 6.000.

Mexico: "Zoveelste belediging"

De Mexicaanse senaat noemde het besluit van Trump "de zoveelste belediging". Het hogerhuis wil dat de regering alle samenwerking met de Verenigde Staten op het gebied van grensbewaking en migratie stopzet. Er werd ook unaniem een motie aangenomen waarin "de agressieve retoriek van Trump richting Mexico" wordt veroordeeld.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Nick Vanderheyden

  Een goede tussen oplossing!

 • Jef Loot

  Samenwerking rond immigratie stopgezet. Zijn beleid gaat omgekeerde effect hebben.

 • Luc Brouckaert

  Goed zo Trump. Voorkom daar wat hier in in Europa aan het gebeuren is. Iedereen mag hier mee aan tafel schuiven, maar dan wel via solidaire bijdragen van Jan met de pet.

 • Albert De koning

  Die doet tenminste iets tegen die massa-invasie.

 • Benny Ingels

  Beste president wil je tevens een groot deel van uw leger ook naar Europa sturen want ze zijn hier nog meer nodig. We zullen het kunnen betalen want de legaal werkende klasse betaalt zich hier purperblauw aan belastingen. En een Europees leger hebben we NOG steeds niet. Please help ons help ons. Red ons van een verdere invasie. God bless you.

Video