Trump stuurt meer Amerikaanse soldaten naar Polen

De Poolse president Duda wisselt het getekende militair samenwerkingsakkoord uit met de Amerikaanse president Trump.
REUTERS De Poolse president Duda wisselt het getekende militair samenwerkingsakkoord uit met de Amerikaanse president Trump.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag in New York een militair samenwerkingsakkoord getekend met zijn Poolse ambtsgenoot Andrzej Duda. Daarbij zullen meer Amerikaanse soldaten in Polen worden ingezet.

Momenteel zijn 4.500 Amerikaanse militairen in Polen ingezet. Dat aantal "zal op de korte termijn naar verwachting met ongeveer 1.000 bijkomend Amerikaans militair personeel groeien", staat in de verklaring.

Beide landen bepaalden zes plaatsen waar de militaire aanwezigheid zal worden opgevoerd. Ook zullen Polen en de VS spreken over waar een pantserbrigade kan worden ontplooid.

Normaal zou de verklaring begin september worden ondertekend in Warschau, maar Trump annuleerde zijn bezoek omdat orkaan Dorian de kust van Florida naderde. De gezamenlijke verklaring vloeit voort uit een eerste akkoord dat de staatsleiders in juni al ondertekenden.

Visa-vrijstelling

Trump zei de Poolse president dat het "heel fijn was met jou te werken en ik denk dat het erg productief was". Ook zei hij dat de VS werk maakt van een visa-vrijstelling voor Polen. De Amerikaanse president beloofde binnenkort Polen te zullen bezoeken, een land waarmee de VS een "fantastische band" hebben.

In Polen zelf wordt de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten beschouwd als een garantie voor veiligheid.

Duda en Trump na het ondertekenen van het militair samenwerkingsakkoord.
AP Duda en Trump na het ondertekenen van het militair samenwerkingsakkoord.7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Een goede beslissing van Trump. Alleen de aanwezigheid van Amerikaanse soldaten in Europa kan Poetin beletten om,nog maar eens, een land te annexeren om een zogezegde bedreigde Russische minderheid te beschermen.

 • Gino Denil

  Poetin kan er wat naar Venezuela sturen.

 • eric maier

  Hij is de strijdkrachten in Oost Europa verder aan het opbouwen, naast het Midden Oosten. we zijn momenteel al 4 a 5x op enkele tellen van WO3 geweest onder 3 jaar Trump als president. Dat is meer dan in de jaren 50-60-70-80 en 90 samen. En dan durft hij over zichzelf te zeggen dat hij de nobelprijs voor de vrede moet krijgen. Deze man moet echt naar de psychiatrie.

 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Dat is blijkbaar zijn manier om punten te scoren voor de Vredensnobelprijs.

 • HUGO Wils

  De Polen,die reeds geruime tijd 2% van hun BNP aan defensie spenderen,zijn samen met Groot-Britannie,Estland en Griekenland binnen de NAVO de beste Europese leerlingen van de klas.De Polen zijn ook niet te spreken over het feit dat het leger van hun grote buur Duitsland niets voorstelt en na het beleid van Ursula von der Leyen een schroothoop is.Over België wil ik het niet hebben want wij lopen er al jaren de kantjes af!Ons leger is palliatief en krijgt een crisismanager!