Trump stuurt kat en Sarah Huckabee Sanders naar traditioneel etentje met pers

Sarah Huckabee Sanders.
EPA Sarah Huckabee Sanders.
Niet president Trump, maar woordvoerster Sarah Huckabee Sanders zal het Witte Huis vertegenwoordigen op het White House Correspondents' Dinner. Kort daarvoor had Donald Trump al laten weten dat hij ook dit jaar "waarschijnlijk niet" van de partij zal zijn op het diner.

"Het Witte Huis heeft ons geïnformeerd dat de president niet van plan is om dit jaar deel te nemen aan het etentje, maar dat hij politici actief zal aanmoedigen om aanwezig te zijn en samen met ons het First Amendment te vieren", aldus de White House Correspondents' Association (WHCA) op Twitter. "Om de traditie in ere te houden, zal woordvoerster Sarah Sanders de administratie vertegenwoordigen aan de hoofdtafel." 

Vrije pers

Het White House Correspondents' Dinner vindt dit jaar plaats op 28 april. Het wil "awardwinnende journalistiek, de vitale rol van het eerste amendement en de vrije pers in de Amerikaanse democratie" in de kijker zetten. Tijdens het diner wordt traditioneel een comedian uitgenodigd die als gastheer/gastvrouw de draak steekt met de pers en het Witte Huis, en houdt ook de president een speech in die stijl. 

AFP

Vorig jaar weigerde Trump ook al aanwezig te zijn op het diner waarop de journalisten die het Witte Huis volgen en een hoop beroemdheden worden uitgenodigd. Hij was toen de eerste president in 36 jaar die zijn kat stuurde naar het evenement. Hij trok die avond naar een bijeenkomst in Pennsylvania, waar hij naar goede gewoonte de 'fake news media' en het diner zelf aanviel.

Humor

Afgelopen maand nam Trump wel deel aan het Gridiron Club Dinner, waar eveneens tal van journalisten aanwezig zijn. Hij lachte er onder meer met zijn schoonzoon Jared Kushner "die niet langs security geraakte" en minister van Justitie Jeff Sessions: "ik had hem een lift aangeboden, maar hij heeft zichzelf gewraakt".

Het White House Correspondents' Dinner wordt dit jaar gehost door comedienne Michelle Wolf, die vooral bekend is voor haar optredens tijdens The Daily Show met Trevor Noah op Comedy Central. 
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bernaerts Diane

  Dat is dan de tweede keer op rij dat hij verstek laat gaan, simpelweg omdat hij het gewoon niet aankan om zichzelf te relativeren en de spot met zichzelf te drijven! Op het Gridiron Club Dinner lukte hem dat ook al niet: hij heeft toen wél zijn schoonzoon, Sessions en zelfs Melania belachelijk gemaakt, maar met zichzélf lachen... nee, dat was ook toen een brug te ver!

 • Geert Matthys

  Het is géén traditie, Reagan begon met die onzin omdat ie acteur was en er wat plezier in beleefde en opvolgers draafden schaapachtig op maar er is geen enkele verplichting voor presidentieel presentje.

 • Gerard Braeckmans

  Hij kan dat niet aan.

 • Edmond Dantès

  Als je zoals Obama eloquent bent, zijn zulke diners unieke gelegenheden om de banden met de pers aan te halen. Trump maakt van elke zin die hij uitspreekt een verkiezingsthema of een aanval op deze of gene, en zijn verhouding met de "echte" pers is ronduit dramatisch. Sad, very sad.

 • Armand Smekens

  Hij heeft groot gelijk, dàt heeft "de pers" zélf uitgelokt! Wat een woordenkramerij! Gelukkig bestaat "Twitter" nog!