Trump stuurt duizenden militairen naar grens met Mexico, migrantenkaravaan trekt verder

Generaal Terrence O'Shaughnessy (links) en douane-topman Kevin McAleenan lichten het besluit toe.
EPA Generaal Terrence O'Shaughnessy (links) en douane-topman Kevin McAleenan lichten het besluit toe.
Het Amerikaanse leger stuurt 5.200 manschappen naar de grens met Mexico. Het gaat onder meer om gewapende militairen, zei een generaal op een persconferentie in Washington. Hij stelde dat president Donald Trump duidelijk heeft gemaakt dat het bewaken van de grens belangrijk is voor de nationale veiligheid.

Generaal Terrence O'Shaughnessy zei op een persconferentie in het Pentagon dat het leger de grensbewakingsdienst, de Border Patrol, gaat ondersteunen. Er worden onder meer helikopters en drones beschikbaar gesteld, evenals ongeveer 35 kilometer aan prikkeldraad (de gehele grens tussen de VS en Mexico bedraagt 3.145 kilometer).  

Ongeveer 800 soldaten zijn intussen in Texas aangekomen, bevestigde generaal O’Shaughnessy. Zij zijn de eerste troepen die ontplooid zullen worden in Texas, Arizona en Californië. De rest zou tegen het einde van de week in het grensgebied moeten arriveren.

Duidelijke bevelen

“Onze bevelen zijn duidelijk”, aldus de generaal. “We willen de grens beveiligen.” Een topfunctionaris van de dienst douane en grensbeveiliging (CBP) zei dan weer dat de Amerikaanse autoriteiten twee grote groepen migranten volgen. “We zullen niet toestaan dat een grote groep op een onveilige en onwettige wijze de VS binnentrekt”, beklemtoonde CBP-commissaris Kevin McAleenan.

Leden van de Amerikaanse Border Patrol-politiedienst patrouilleren te paard aan de grens met Mexico in Calexico (Californië). Een veiligheidshek scheidt de twee landen.
AFP Leden van de Amerikaanse Border Patrol-politiedienst patrouilleren te paard aan de grens met Mexico in Calexico (Californië). Een veiligheidshek scheidt de twee landen.

Andere tactieken

Een eerste groep die richting de VS trekt, bestaat uit ongeveer 3.500 mensen. Een tweede groep, die zich bevindt tussen Guatemala en Mexico, uit circa 3.000 migranten. McAleenan wees erop dat de migranten zich eerder niet hebben laten tegenhouden door lokale veiligheidstroepen. “Die tactieken zijn anders dan wat we in verleden hebben gezien bij grote groepen. Daar willen we klaar voor zijn.”

De grens tussen de VS en Mexico is aan verstedelijkte Amerikaanse gebieden met hoge veiligheidshekken beveiligd. De Amerikaanse president Donald Trump bracht in zijn kiescampagne altijd naar voren dat hij de illegale migratie naar de VS teniet wil doen met een muur over het hele grensgebied, dus ook aan de woestijngebieden.

Trump twitterde eerder op dag dat zich "hele slechte mensen” ophouden tussen de migranten naar de Amerikaanse zuidgrens trekken. Het gaat volgens hem onder meer om bendeleden.

“Keer alsjeblieft om. Jullie worden niet toegelaten tot de VS tenzij jullie de juiste procedures volgen. Dit is een invasie van ons land en ons leger wacht op jullie!” schreef de president, die al eerder had aangekondigd militairen naar de grens te willen sturen.

Afleidingsmanoeuvre

Intussen biedt Mexico de migranten hulp aan, als ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Het land kreeg al zo’n 1.743 asielaanvragen, maar de meeste migranten willen toch doorreizen naar de VS.

Critici wijzen erop dat Trump de migrantenkaravaan gebruikt als afleidingsmanoeuvre in de kiescampagne voor de ‘midterms’ volgende week. Van hoogdringendheid lijkt alvast geen sprake, want de migrantenkaravaan - die te voet onderweg is - zou pas binnen enkele weken aan de grens met de VS arriveren.

Bekijk ook: Wat zijn de Amerikaanse midterms?

Deelnemers aan de migrantenkaravaan bevinden zich in Mexico en rijden even mee met een vrachtwagenoplegger.
AP Deelnemers aan de migrantenkaravaan bevinden zich in Mexico en rijden even mee met een vrachtwagenoplegger.
Het veiligheidshek op de Amerikaanse-Mexicaanse grens ter hoogte van Calexico (Californië).
AFP Het veiligheidshek op de Amerikaanse-Mexicaanse grens ter hoogte van Calexico (Californië).62 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Walter Kennes

  3000 soldaten in het oosten om te vechten tegen IS. 5300 om migranten tegen te houden?

 • Dietrich Vandrey

  Zeg nu niet dat ze niet gewaarschuwd zijn. Mensen van deze karavaan zo maar binnen laten zou een ongezien precedent scheppen. Tegenhouden en enkel asielaanvragen behandelen via de wettelijk voorziene en gangbare weg !

 • MICHELINE GEVERS

  Gaat Trump op de vluchtelingen ,die nog aan de andere zijde van de grens staan, laten schieten, zoals de Israeli dit doen met de Palestijnen, die ook nog op hun grondgebied staan???

 • Noel Soetaert

  Wat ik niet snap is dat volgens de media het zo slecht geworden is in Amerika onder president Trump er toch duizenden mensen zijn die zich er naar toe begeven….. Als ze niet worden tegengehouden belanden ze in de illegaliteit, is dat wat onze linkse broeders willen? Hen toelaten en groene kaart geven misschien? Dat is dan zeker het startschot voor tienduizenden anderen die hetzelfde willen. ‘Wir schaffen das’

 • Jurgen Meurs

  Het begin van menig dictatuur is wanneer het leger gebruikt wordt om civiele of humanitaire situaties op te lossen. Ploitie wordt in de VS trouwens ook meer en meer op een militaire manier opgeleid inclusief bijhorende wapens. Geweld lokt alleen maar meer geweld uit en dat zal nog wel eens blijken daar. Door Trump zijn acties zou het me niet verwonderen als er nog eens een grote golf van geweld uitbreekt à la de Los Angeles rellen van de jaren 90.