Trump stuurt diplomaat naar klimaattop in Madrid

AP
De Amerikaanse regering stuurt een diplomaat als vertegenwoordiger naar de VN-klimaattop in Madrid, die volgende week van start gaat. De Democraten sturen een eigen delegatie, onder meer met Speaker Nancy Pelosi.

Dat de Amerikaanse president Donald Trump of één van zijn ministers zelf niet aanwezig zijn, verbaast niet. De Verenigde Staten zijn op weg om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Maar de VS willen wel “blijven deelnemen aan onderhandelingen en ontmoetingen over klimaatverandering, zoals de COP 25, om ervoor te zorgen dat de spelregels eerlijk blijven en om de Amerikaanse belangen te beschermen”, liet het Amerikaanse departement Buitenlandse Zaken vandaag weten.

De Amerikanen sturen de baas van het Bureau voor Oceanen en Wetenschappelijke Zaken, Marcia Bernicat, richting Madrid. De klimaattop staat in het teken van oceanen. Bernicat wordt vergezeld door verschillende vertegenwoordigers van de departementen Buitenlandse Zaken, Milieubescherming, Financiën, Landbouw en Internationale Ontwikkeling.

(De tekst gaat verder onder de foto).

Nancy Pelosi
Photo News Nancy Pelosi

De Amerikaanse Democraten sturen een eigen delegatie richting Spanje, aangevoerd door de voorzitster van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi. “Het is een eer om een delegatie te mogen leiden om de meest existentiële dreiging van deze tijd te bestrijden: de klimaatcrisis”, liet zij vandaag weten. “In naam van het Congres ben ik fier naar de COP 25 te gaan om het engagement van het Amerikaanse volk om te strijden tegen de klimaatcrisis te herbevestigen.” De Democratische oppositie is fel tegen de uitstap uit het akkoord van Parijs gekant.

Begin deze maand bevestigde Washington officieel de intenties om uit het klimaatakkoord van Parijs te stappen. Die aankondiging luidde een wachttijd van een jaar in, waarna de VS de engagementen effectief kunnen opzeggen. Het vertrek vindt dus ten vroegste plaats op 4 november, een dag na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Donald Trump hoopt daar een tweede termijn uit de brand te slepen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido Bervoets

  The Donald stapt uit de klimaatakkoorden terwijl de individuele staten en de meeste grote bedrijven en multinationals meer dan ooit inspanningen doen om het CO2 uitstoot te beperken en over te schakelen op groene energie. Die vegen hun gat aan Trump en doen hun eigen ding. Trouwens, ondanks de stimuli voor de kolenenergie zijn er daar nog altijd geen jobs bijgekomen en zitten de meeste mijnwerkers nog altijd zonder werk.

 • Fons Casteels

  Het Klimaatakkoord van Parijs is één grote farce. De zgn. ontwikkelende landen mogen onbeperkt blijven vervuilen tot ze "...hun economische achterstand op het rijke westen hebben ingehaald". Turkije veranderde in Parijs zelfs van kamp om onbeperkt te mogen uitstoten. En wie draait voor die schijnheiligheid op? Het westen. Obama had vier miljard USD aan het Klimaatfonds beloofd - maar gelukkig voor de Amerikanen heeft Trump nog drie miljard kunnen blokkeren.

 • Christine Laevers

  Heel goed dat de VS democraten een lacune opvullen. Trump had maar beter moeten nadenken. Als hij dat kan.

 • jim choose

  Het wereldolieverbruik ligt op het allerhoogste niveau ooit (100 miljoen vaten per dag). Tot zo ver de goede voornemens en de hypocrisie.

 • joannes Roderigas

  waarom zou trump dit doen? hij waant zichzelf de baas van de wereld. en heeft helemaal geen respect voor klimaat en respect.