Trump straft Mexico met vijf procent invoerheffingen op alle producten

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Mexico economische sancties opgelegd omdat hij vindt dat het land onvoldoende optreedt tegen illegale immigratie. De Verenigde Staten hanteren vanaf 10 juni importtarieven van 5 procent voor alle goederen die uit het land komen.

De handelstarieven worden geleidelijk aan verhoogd, meldt Trump op Twitter. “Het tarief zal geleidelijk toenemen totdat het probleem van de illegale immigratie is verholpen, waarna de tarieven worden opgeheven.”

Het Witte Huis laat in een verklaring weten dat op 1 juli het tarief verhoogd wordt tot 10 procent. Iedere maand zal de importheffing met 5 procent verder stijgen tot op 1 oktober de 25 procent is bereikt.

Trump riep eerder de noodtoestand uit om zo geld te regelen voor de bouw van een muur aan de grens. Dat bouwwerk moet de stroom illegale immigranten en drugssmokkel beperken.

“Rampzalig”

De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Jesús Seade noemt de beslissing “rampzalig”. Hij verklaarde dat Mexico “krachtig zal moeten reageren” als de heffingen er echt komen. 

De president van Mexico, Andrés Manuel López Obrador, wil met Trump in gesprek naar aanleiding van de sancties. “Meneer Trump, de sociale problemen laten zich niet oplossen door tarieven en dwangmaatregelen”, zei hij. Obrador kondigde aan dat vandaag nog een delegatie onder leiding van zijn minister van Buitenlandse Zaken richting Washington zal gaan om te proberen een oplossing te vinden. Volgens López Obrador voldoet zijn land aan zijn verplichtingen om migratie naar de VS tegen te gaan.

Door de sancties tegen Mexico nemen de internationale handelsspanningen weer verder toe, wat beleggers zenuwachtig maakt. Het nieuws zorgde op de beurs in Japan meteen voor stevige verliezen onder autobouwers die veel productiefaciliteiten hebben in Mexico.

Daarnaast heeft Trump met de actie mogelijk een bom gelegd onder het door hem zelf geregelde nieuwe Noord-Amerikaanse handelsverdrag dat het oude NAFTA moet vervangen. Die deal, ook wel United States-Mexico-Canada Agreement oftewel USMCA genoemd, moet nog altijd door de parlementen van Mexico, Canada en de VS zelf worden geratificeerd.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Raymond DEDEREN

  Wat een idioot,met zo een président heeft de vs binnenkort geen enkele vriend meer op de aarde,willen ze politiek en economisch geisoleerd worden?

 • Carl Op de Beeck

  Voorlopig ziet het er naar uit dat Trump met zijn handelspolitiek zijn eigen land meer benadeelt dan de andere.

 • Luciano Van As

  Nu dat alles duurder gaat worden gaan ze vanuit Mexico nog meer proberen naar USA te komen.

 • Lucien Switten

  Laat the Donald maar doen, hij is altijd een stap voor op alle anderen.

 • paola nerozzi

  Met deze man gaat Amerika de afgrond en aan Mexico niks betalen haal u spullen bij iemand anders dat hij maar snel vertrekt die trump terug in zijn toren