Trump stelt veto zodat wapenverkoop aan Saudi-Arabië kan doorgaan

De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens een ontmoeting in het Witte Huis.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump en de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman tijdens een ontmoeting in het Witte Huis.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft woensdag zijn veto gesteld tegen resoluties die het Congres had goedgekeurd om de verkoop van wapens aan Saudi-Arabië tegen te houden.

De resoluties, die vorige week werden goedgekeurd, "zouden het wereldwijde concurrentievermogen van Amerika verzwakken en de belangrijke relaties met bondgenoten en partners ondermijnen", verklaarde Trump in een brief aan de Senaat. "Ze zouden ook de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als betrouwbare partner ondermijnen door de boodschap uit te sturen dat we onze partners en bondgenoten in de steek laten, zelfs op een moment dat de bedreigingen tegen hen toenemen." De president noemde het "zijn plicht" om de resoluties terug te sturen naar de Senaat zonder zijn goedkeuring.

De wapenverkoop werd eind mei goedgekeurd door de regering van Trump, die daarvoor het Congres had omzeild door de noodtoestand uit te roepen. De wapenleveringen zouden een urgent karakter hebben gezien de opgelopen spanningen met Iran, luidde de redenering.

Het Huis van Afgevaardigden stemde vorige week voor een reeks maatregelen om de verkoop aan de Saudi's en enkele van hun bondgenoten tegen te houden. 
Het Congres verzet zich al langer tegen het beleid van het Witte Huis rond Saudi-Arabië. In april keurde het nog een resolutie goed om de Amerikaanse steun aan de Saudische coalitie in Jemen stop te zetten, maar Trump stelde zijn veto.

Amerikaanse beleidsmakers hekelen niet alleen het hoge dodental in Jemen, maar keren Saudi-Arabië ook de rug toe na de moord op journalist Jamal Khashoggi. Trump blijft het koninkrijk wel steunen.
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Diane Bernaerts

  "Ze zouden ook de geloofwaardigheid van de Verenigde Staten als betrouwbare partner ondermijnen"? Haha, die is al làng ondermijnd doordat Trump zich uit zowat alle deals heeft teruggetrokken! Zodat het woord of de handtekening van (de president van) de VS niets meer waard is.

 • Wesley Gevaert

  Europa en Rusland moeten sancties inroepen tegen Amerika voor deze laffe onwettelijke verkoop van wapens. Ze komen toch weer bij terroristen terecht. Het is al sinds 2016 geweten dat Trump aandelen heeft in de wapenindustrie. Elke gelanceerde raket op Syrië bracht hem geld op. Dit is pure zelfverrijking ten koste van mensenlevens.

 • frans Venloo

  Het veto zoals in de EU iedereen stem voor maar het veto komt plots uit het hoekje en iedereen terug in zijn hol.

 • Daan Roos

  Het is altijd in naam van de democratie en niet omdat ze de olie willen controleren, dat Amerika landen kapot maakt. Syrië, Yemen, Zuid Soedan, Venezuela en binnenkort Iran.

 • guido Bervoets

  05.02.2019 - 'Amerikaanse wapens zijn via de coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië terechtgekomen bij terroristische groeperingen en milities in Jemen. Daarmee worden de voorwaarden van de wapendeal tussen Saoedi-Arabië en de VS geschonden. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat Amerikaanse bommen werden gebruikt bij bombardementen in Jemen. Met het overdragen van militaire producten schendt de coalitie de afspraken met de Amerikanen'. Het zal Trump worst wezen.