Exclusief voor abonnees

Trump stelt Europa voor existentiële vraag: moet en kan het zich losmaken van Amerika?

Eerst zette president Trump een streep door het klimaatverdrag van Parijs, nu doet hij hetzelfde met de overeenkomst over het kernprogramma van Iran.
AFP Eerst zette president Trump een streep door het klimaatverdrag van Parijs, nu doet hij hetzelfde met de overeenkomst over het kernprogramma van Iran.
Weer moet Europa toezien hoe zijn beschermer en bondgenoot Amerika zich terugtrekt uit een akkoord waarin de EU veel geïnvesteerd had met het doel de mensheid te behoeden voor toekomstig onheil. Eerst zette president Trump een streep door het klimaatverdrag van Parijs, nu doet hij hetzelfde met de overeenkomst over het kernprogramma van Iran. Het confronteert de Europeanen met pijnlijke, om niet te zeggen existentiële vragen.

De geschrapte akkoorden gaan over de strijd tegen de opwarming van de aarde en de verspreiding van nucleaire wapens. Als Europa op zulke wezenlijke punten niet meer op één lijn zit met wat altijd zijn belangrijkste vriend en geestverwant was, hoe moet het dan verder? Moet het niet harder gaan nadenken over een andere rol in de wereld, los van Amerika?

Je hebt 24% van dit artikel gelezen
52 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Chris Devlaeminck

  Handel drijven met Rusland en China? Europa is een laf continent. Moest de VS en Israël er niet zijn worden we onder de voet gelopen door Rusland en China. Of zelfs Turkije. Oost-Europa eerst. Men kan ook doen zoals Crevits, niet willen geloven in oorlog. Dan komt er zeker geen!?

 • Bernaerts Diane

  Natuurlijk moeten we los van Amerika! Stel je voor dat de VS en Israël een oorlog beginnen tegen Iran en/of Rusland: dan zouden wij als NAVO-bondgenoten zelfs nog verplicht zijn om mee te vechten aan hun kant! Wordt het geen tijd dat Europa, net als Zwitserland, zich opstelt als een neutraal, onafhankelijk blok?

 • rudolf jacobs

  eindelijk begin ik hier mensen op te merken die inzien dat america niet de oplossing is van europa,maar wel europa met rusland en china,europa is in mijn ogen niks een meelopertje politiek gezien en slippendragers v/d amis,das al,china is de wereld macht zij zitten al bijna in ieder land in africa,en hebben net zoals de russen gemeen dat als ze je niet lusten het in jullie gezicht zullen zeggen en niet achter de rug zoals de amis

 • paul lemmens

  natuurlijk , de amis zijn voor het ogenblik onze enige vijand die ons in een oorlog wil sleuren

 • Mark Quagebeur

  stop met america hun gat te likken, ze zijn hun eigen graf aan t delven, wij europa zijn sterk genoeg om een wereldspeler te zijn, we zijn zelfs groter dan de amerikanen.. alleen hebben zij meer noten op hun zang...stamp Trump buiten, hij helpt de wereld aan de kloten...