Trump stelt detentiecentra voor migranten open voor de pers

Migranten zijn na het oversteken van de Amerikaanse grens bijeen gedreven binnen een omheining in El Paso, Texas. Archieffoto.
AP Migranten zijn na het oversteken van de Amerikaanse grens bijeen gedreven binnen een omheining in El Paso, Texas. Archieffoto.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft aangekondigd dat hij de detentiecentra voor migranten openstelt voor journalisten. Die centra worden vaak bekritiseerd omdat ze overbevolkt zijn en omdat migranten er in slechte omstandigheden moeten leven.

"Ik ga beginnen met bepaalde detentiecentra aan de pers te laten zien. Ik wil dat de pers ze ziet", verklaarde Trump aan journalisten in New Jersey. "Ze zijn overbevolkt en wij zijn degene die klagen over die overbevolking."

De aankondiging van de president komt er nadat de New York Times en El Paso Times zaterdag een artikel publiceerden over het centrum van Clint (Texas). Daarin staat dat er honderden kinderen, gekleed in vuile kledij, in cellen gepropt zitten waar ze ziektes oplopen. Trump noemde dat een "hoax".

In een rapport geeft het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid, dat verantwoordelijk is voor de grenspolitie, de "gevaarlijke overbevolking" in veel centra echter toe.

“Overvolle cellen zonder stromend water”

Democratische parlementsleden die de detentiecentra bezochten, spraken over overvolle cellen zonder stromend water, waar kinderen en volwassenen geen toegang hadden tot hun medicatie en geen douches konden nemen.

"Als de illegale migranten niet tevreden zijn met de omstandigheden in de detentiecentra, die snel gebouwd of gerenoveerd moesten worden, zeg hen dan dat ze niet moeten komen. Alle problemen zullen opgelost zijn", tweette Trump afgelopen woensdag nog.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Yvan Lindekens

  Midden juni, na veel klachten, werd het kamp in Clint al bezocht door een groep juristen, waaronder hoogleraar Warren Binford (Williamette Uni, Oregon). Hun verslag is hallucinant: kinderen al in weken niet meer gewassen en onder de luizen, geen zeep of tandpasta, chronisch slaapgebrek, onvoldoende/onaangepaste voeding en dranken, geen medische verzorging, oudere kinderen moeten zorgen voor jongere, zieke kinderen, enz. "Fake nieuws", William Schelfhout?

 • Yvan Lindekens

  Er zijn inmiddels tal van verslagen over de mensonwaardige omstandigheden in een aantal van die kampen in de VS. Die kritiek wordt overigens bevestigd in rapporten van de bevoegde overheidsinstanties, o.m. the Inspector General of the U.S. Department of Homeland Security. Dat wegzetten als "fake nieuws"... Sorry, maar da's de strategie van de dwazen, Trump en zijn intellectueel kansarme fans voorop.

 • frank triolet

  En gelijk heeft hij

 • Jan Ooms

  Waarom alleen bepaalde centra's? Waarom niet alle centra's als je niks te verbergen hebt?

 • William Schelfhout

  Als migranten er in zo'n omstandigheden leven, waarom komen ze dan allemaal? Belachelijk fake nieuws!