Trump stelt beslissing over extra heffingen op Europese auto's uit

De Amerikaanse president Donald Trump zal pas binnen een half jaar beslissen of er hogere tarieven komen voor de invoer van auto's en auto-onderdelen uit Europa en Japan. Dat heeft het Witte Huis vandaag bekendgemaakt.

De Amerikaanse president Donald Trump had er eerder mee gedreigd de tarieven te verhogen tot wel 25 procent. Hij beriep zich daarvoor op de nationale veiligheid. Oorspronkelijk was aangekondigd dat de beslissing daarover morgen zou worden genomen, maar één dag voor het verstrijken van die deadline wordt in de mededeling van het Witte Huis gesproken over "een uitstel van 180 dagen". Dat uitstel moet het mogelijk maken om de onderhandelingen over de kwestie voort te zetten. 

China

Verschillende media hadden eerder deze week al bericht over een mogelijk uitstel. Er zou binnen de Amerikaanse regering verdeeldheid bestaan over de nieuwe heffingen. Onder meer handelsgezant Robert Lighthizer zou erop hebben aangedrongen de hele kwestie voorlopig even uit te stellen, omdat anders het risico bestaat dat de VS de handelsgesprekken met de Europese Unie en Japan opblazen. Dat laatste zou niet handig zijn, omdat de Amerikanen deze bondgenoten zo verder van zich zouden vervreemden op een moment dat ook de handelsvete met China blijft aanhouden.

Trump heeft zich in het verleden al meermaals negatief uitgelaten over het handelsbeleid van de EU. Hij is van mening dat het voor Europese producenten erg eenvoudig is om hun wagens naar de VS uit te voeren, terwijl dat voor Amerikaanse firma's veel lastiger zou zijn.

Afspraken

De Europese Commissie heeft in een reactie laten weten het uitstel te verwelkomen. Een woordvoerder van de commissie zegt tevreden te zijn dat de VS en de EU, ondanks hun meningsverschillen, “loyaal en nauwgezet” de afspraken van afgelopen zomer nakomen.

Trump had in juli nog met commissievoorzitter Jean-Claude Juncker afgesproken om verschillende douaneheffingen tussen de VS en de EU af te schaffen. De autosector viel buiten dat akkoord, maar er werd wel overeengekomen om geen nieuwe tarieven op te leggen zolang de onderhandelingen lopen. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Marc Van den Daele

    Zonder enige ecologische remmingen, en met Amerikaanse brandstofprijzen aan de pomp zou een mens heel misschien een Amerikaanse wagen kopen. Vandaag zijn deze wagens tov de Europese evenknie spotgoedkoop, maar tgv de extreme motoren niet betaalbaar en ecologisch onverantwoord te noemen. Zolang de motorinhoud in overeenstemming is met het Amerikaanse ego, niet verkoopbaar in Europa.

  • Maya Debie

    Waarom willen wij geen Gallons-zuipende Amerikaanse wagens denkt dien dommerik? Trouwens, hij vergeet dat BMW een fabriek heeft in de VS,waar 8000 Amerikanen hun dagelijks brood verdienen.