Trump steekt verspreking over luchthavens in 18de eeuw op “kapotte autocue”

Trump gebruikte bij de toespraak een autocue, maar die zou op een gegeven moment stuk zijn gegaan.
Photo News Trump gebruikte bij de toespraak een autocue, maar die zou op een gegeven moment stuk zijn gegaan.
Volgens Amerikaans president Donald Trump haperde de autocue die hij donderdag gebruikte tijdens zijn toespraak waardoor hij zich versprak en het plots had over luchthavens tijdens de onafhankelijkheidsoorlog in de jaren 1770-1780. 

Trump deed tijdens zijn speech in Washington DC afgelopen donderdag op Onafhankelijkheidsdag de wenkbrauwen van zijn toehoorders fronsen tijdens een passage over de oorlog tussen de Amerikanen en de Britten rond 1780. “Ons leger bemande de lucht, ramde de omwallingen, nam de luchthavens over, het deed alles wat het moest doen”, aldus de president. Ook had hij het over de slag bij Fort McHenry, die in werkelijkheid pas in de 19de eeuw plaatsvond.

Zijn verspreking lag aan een kapotte autocue, verklaarde Trump gisteren voor reporters aan het Witte Huis. “De autocue werkte eerst, maar ging uiteindelijk stuk. Hij ging ‘kaput’. Dat is geen leuk gevoel wanneer je voor miljoen en miljoenen mensen staat te spreken. Ik denk dat het door de regen kwam.” 

Toch kon hij verder gaan, verklaarde Trump nog: “Ik kende de toespraak heel goed uit het hoofd en kon het zonder autocue doen, maar op een gegeven moment viel hij uit. Maar ik kon er toch bijna niets op zien door de regen.”

Trump gaf in het verleden regelmatig commentaar op andere politici die een autocue gebruiken. In 2012 vroeg de huidige president af “waarom Barack Obama altijd teleprompters moet gebruiken?” En in 2016 noemde hij Hillary Clinton “niet presidentieel” omdat ze gebruik maakte van een autocue.

Trumps uitspraak lokte meteen heel wat parodieën uit onder de hashtag #RevolutionaryWarAirportStories.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN BRUSSEL

  hij kende zijn speech ZO goed dat hij compleet verkeerd zat.

 • Diane Bernaerts

  Dus omdat de autocue kapot is, zegt hij plots "airport" ipv "port"? Jaja, en wie dàt niet gelooft, maakt hij wel weer iets anders wijs!

 • Jos Denis

  Tja, in de 18e eeuw waren autocues nog niet van goede kwaliteit. Zielige man.

 • RENE LENAERTS

  Als de machtigste man ter wereld kemels schiet die mijn kleizoon in het lager onderwijs doen lachen is onze wereld in gevaar.En als een meerderheid van zijn volk voor hem stemt zijn ze al niet slimmer; dat belooft!

 • ronny meuris

  Hij kan dus toch niet zelfstandig denken.