Trump steekt draak met nieuwe klimaatbewuste presidentskandidate die speecht in sneeuwstorm

Amy Klobuchar kondigt haar kandidatuur aan in barre weersomstandigheden.
REUTERS Amy Klobuchar kondigt haar kandidatuur aan in barre weersomstandigheden.
Gisteren vervoegde de Amerikaanse senator Amy Klobuchar het steeds langer wordende lijstje van vrouwelijke kandidaten voor de Democratische voorverkiezingen van 2020 voor het Witte Huis. Klobuchar, die de strijd wil aanbinden tegen klimaatopwarming, trapte haar campagne af bij min 10 graden in de staat Minnesota. Dat het volop aan het sneeuwen was, zag Trump als een uitgelezen kans om weer eens de draak te steken met klimaatactivisme. 

De naam van de 58-jarige Amy Klobuchar deed al langer de ronde. Ze wordt beschouwd als eerder een gematigde Democraat, in tegenstelling tot de meer progressieve kandidaten Kamala Harris en Elizabeth Warren.

In haar speech riep ze zondag onder meer op tot strengere regels voor wapens en een verlaging van de kosten voor zorgverlening. Klobuchar zet zichzelf neer als iemand die kan samenwerken met de Republikeinen. “Stop de bangmakerij en stop de haat”, klonk het.

Ze beloofde ook om te investeren in groene jobs en infrastructuur en gaf aan dat ze opnieuw zou toetreden tot het klimaatakkoord van Parijs, waar Trump in 2017 uitstapte. Dat ze dat deed terwijl de sneeuwvlokken duchtig uit de lucht vielen, was voor Trump de ideale aanleiding te lachen met haar inzet voor het klimaat: “En het is weer gebeurd. Amy Klobuchar kondigt haar kandidatuur aan voor de presidentsverkiezingen. Trots praat ze over de strijd tegen klimaatopwarming te midden van een storm van sneeuw, ijs en vriestemperaturen. Slechte timing. Tegen het einde van haar speech zag ze eruit als een sneeuwman(vrouw)!”

Klobuchar gaf Trump inmiddels een koekje van eigen deeg. “Ik heb de wetenschap aan mijn kant, president Trump. Ik kijk ernaar uit met jou in debat te gaan over klimaatverandering (en nog veel andere zaken)”, luidt haar reactie op twitter. “En ik vraag me af hoe jouw haar het ervan af zou brengen in een sneeuwstorm”, voegt ze er schertsend aan toe. 

Trump heeft dit jaar al meermaals de ijskoude temperaturen geïnterpreteerd als een bewijs dat de aarde niet opwarmt. Hij gaat zo voorbij aan het feit dat het actuele weer en het klimaat twee compleet verschillende concepten zijn. De wereldwijde temperaturen stijgen, en daar verandert een dag of een week extreem koud weer niets aan, zegt ook de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). “Het weer is de mix aan gebeurtenissen van elke dag in de atmosfeer. Het kan veranderen per uur en staat onder invloed van de luchtdruk, de temperatuur, de vochtigheid, de windsnelheid, de windrichting, enzovoort. Het gaat om de korte termijn. Het klimaat gaat over het weerbeeld op lange termijn.”

Recordaantal vrouwelijkandidaten

Ondertussen hebben al tien Democraten zich officieel kandidaat gesteld voor de voorverkiezingen, onder wie vijf vrouwen. Naast Klobuchar gaat het om Elizabeth Warren, Kamala Harris, Kirsten Gillibrand, Tulsi Gabbard, Cory Booker, Julian Castro, Pete Buttigieg, John Delaney en Andrew Yang. Dat is een recordaantal vrouwelijke kandidaten voor het presidentschap.

Amy Klobuchar met haar man John Bessler en haar dochter Abigail Bessler.
REUTERS Amy Klobuchar met haar man John Bessler en haar dochter Abigail Bessler.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jan Gielen

  Dat het actuele weer en het klimaat twee verschillende concepten zijn, is veel te ingewikkeld voor Trump.

 • benny vandersanden

  Tegenwoordig kan men zich simpel identificeren met een ander geslacht en moet iedereen daarin meegaan dus als Trump slim is identificeert hij zich voor 1 dag als vrouw dan hebben we de eerste vrouwelijke president al gehad en zet hij de democraten een grote hak

 • Aquila van Boxel

  Klimaatverandering is als een trajectcontrole. Het weer is als een vaste radar. Het is niet omdat je niet geflitst bent dat je de rest van het traject niet te snel rijdt.

 • Leon Goeghebuer

  De man is niet enkel oliedom, hij moet beschermd worden tegen de schade die hij zichzelf toebrengt.

 • Danny Debecker

  Ik lag me weer een kriek ! Mensen, jullie kunnen niet ontkennen dat hij geen humor heeft !!? En gelijk heeft hem ook !