Trump stapt naar Hooggerechtshof om vrijgave belastingaangiften te stoppen

De Amerikaanse president Donald Trump.
REUTERS De Amerikaanse president Donald Trump.
Advocaten van de Amerikaanse president Donald Trump hebben het Hooggerechtshof gevraagd de vrijgave van belastingaangiftes van de president te stoppen. 

Een federaal hof van beroep oordeelde vorige week dat Trump die aangiftes, waar de procureur van Manhattan al maanden naar vraagt, wel degelijk moet vrijgeven. Zijn presidentiële immuniteit geeft hem niet het recht om niet in te gaan op het bevel van de procureur, stelde het hof. Dat betwisten de advocaten van de president.

"We zijn hoopvol dat het Hooggerechtshof de gevaarlijke en schadelijke beslissing van het hof van beroep ongedaan zal maken", stelde Jay Sekulow, een advocaat van de president, in een verklaring.

“Extra controles”

Trump is de eerste Amerikaanse president sinds Richard Nixon (1969-74) die weigert om zijn belastingaangifte openbaar te maken, zoals dat de gewoonte is tijdens de campagne. Al van in het begin verklaarde Trump dat hij de documenten niet kon vrijgegeven, omdat hij extra controles moest ondergaan door de belastingdienst.

Naast de procureur van Manhattan, verkozen als Democraat, hebben ook Democratische parlementsleden zowel in Washington als in New York dossiers ingediend om Trump te verplichten om zijn fiscale situatie vrij te geven.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • FRIEDA VAN KEYMEULEN

  Volgens mij zijn er twee hoofdreden voor zijn verzet: 1] hij heeft cruciale feiten te verbergen en 2] hij beweerde altijd dat hij zo'n $13 à $ 14 miljard waard is. Maar volgens het Forbes Magazine eind 2018 of begin 2019 is dat slechts $ 3 à 4 miljard. Bovendien doet het de ronde dat sommige van zijn bedrijven verlieslatend zijn en hun 'beurs'waarde aan het dalen is.

 • Johny Lapeire

  Nergens ter wereld moet een president zijn inkomen op tafel gooien, is maar normaal zeker, maar de libs zijn al voor de vorige verkiezingen bezig met hun pestgedrag. In België is pesten strafbaar

 • Roger Deprez

  Hij spartelt gelijk een paling in een emmer, hij beoordeeld altijd andere mensen en leest hen altijd de les en nu het vuur aan zijn gat zit is het paniek .

 • ivan de ridder

  Patrick Van Reusel, misschien heb je liever dat ze Trump's bijzonder flatterend en 'realistisch' portret (bekostigd via zijn Trump foundation) gebruiken als afbeelding? Misschien ook eens noteren dat verscheidene federale rechters genomineerd door Trump (na excellente gesprekken) door de mand gevallen zijn om hun totaal gebrek aan ervaring en kennis. En hij verscheidene pogingen doet om zittende rechters buiten te zetten. Dus de president probeert duidelijk het gerecht naar zijn hand te zetten.

 • Natacha Verpoort

  En gelijk heeft hij of anders moet IEDEREEN zijn belastingsaangifte publiceren of bekendbaar maken