Trump sluit begrotingsakkoord en vermijdt tweede shutdown

De Amerikaanse president Donald Trump op archiefbeeld.
Photo News De Amerikaanse president Donald Trump op archiefbeeld.
In de Verenigde Staten hebben de Republikeinen en de Democraten een akkoord bereikt over de federale begroting. Daarmee wordt een stillegging van de federale administratie vermeden. Dat meldde de Amerikaanse president Donald Trump maandag. 

“Ik ben blij te kunnen aankondigen dat er een akkoord is gevonden (...) over een begroting voor twee jaar en over het schuldplafond”, twitterde de president.

De deal, die nog door het Congres moet, volgt na verklaringen van het ministerie van Financiën dat zei dat de federale overheid tegen september mogelijk zonder middelen zou komen te zitten indien de wetgevers voor hun zomerreces geen overeenkomst zouden sluiten.

Democraten Nancy Pelosi (Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (senator) zijn tevreden met het akkoord.
AFP Democraten Nancy Pelosi (Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden) en Chuck Schumer (senator) zijn tevreden met het akkoord.

In een reeks tweets had Trump het over een “echt compromis” dat “geen gifpillen” bevat. Ook de oppositie was te spreken over het akkoord. Democraten Nancy Pelosi en Chuck Schumer zeiden dat de deal “Onze nationale veiligheid verbetert, en investeert in de prioriteiten van de middenklasse, zoals gezondheidszorg, financiële zekerheid en het welzijn van de Amerikanen". 

Details over het begrotingsakkoord werden nog niet vrijgegeven. Maar The Independent meldt dat het zou gaan om een bedrag van 1,4 biljoen dollar (ongeveer 1,25 biljoen euro). 

Stemming

Het Huis van Afgevaardigden zal het akkoord naar verwachting deze week goedkeuren, voordat de afgevaardigden op 26 juli met reces gaan. De Senaat zal de deal dan volgende week in stemming brengen. Als laatste moet Trump zijn handtekening eronder zetten.

In januari brak Trump nog het record van de langste shutdown uit de Amerikaanse geschiedenis, die 35 dagen duurde. Reden voor die shutdown was de weigering van de Democraten om Trumps muur op de grens met Mexico te financieren.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Ronny Biesen

  Weeral een triljoen schuld erbij. Mooie verkiezingsstunt.

 • Valentino Fabionara

  De verkiezingen komen eraan

 • jo denijs

  Hopelijk volgt, door het getalm van N-VA, België niet.

 • Kris Verbeek

  Trump draait met de wind. Tot hiertoe heeft hij in feite nog niks bereikt. Behalve het land in 2 kampen te delen die elkaar niet kunnen uitstaan. Vroeger was elke amerikaan fier om amerikaan te zijn. Nu beschuldigt de ene groep de andere dat ze anti-amerikaans zijn. Het gemoedelijke Amerika is verdwenen. Iedereen is achterdochtig van iedereen. Het is zelfs zo erg dat onze familie dit jaar niet meer naar Amerika gaat. Verleden jaar hadden we enkele momenten die slecht hadden kunnen aflopen.