Trump schuift met pionnen op het schaakbord van de wereldhandel

Trump en de Japanse premier Shinzo Abe deden de aankondiging na bilateraal overleg tijdens de G7-top.
AP Trump en de Japanse premier Shinzo Abe deden de aankondiging na bilateraal overleg tijdens de G7-top.
Een belangrijk handelsakkoord met Japan en de belofte van goede handelsrelaties met Groot-Brittannië. De Amerikaanse president Donald Trump heeft van de G7-top in het Franse Biarritz gebruikgemaakt om zijn pionnen op het schaakbord van de wereldhandel te verschuiven. Voor de vraag van zijn G7-collega’s om de handelsoorlog met China te stoppen, bleef hij doof.

Geflankeerd door de Japanse premier Shinzo Abe kondigde Trump een principeakkoord over handel aan. De VS en Japan waren al maanden aan het onderhandelen over wat hij al vaak de “unfaire” handelsrelaties tussen beide landen noemde. Wat er nu uit de bus is gekomen, is volgens Trump een “zeer groot akkoord”.

Amerika zal meer landbouwproducten kunnen uitvoeren naar Japan. Volgens Japanse media zou Japan de invoerrechten op Amerikaans runds- en varkensvlees verlagen. In ruil dalen de Amerikaanse douanerechten op een reeks Japanse industriële producten. De invoerrechten op Japanse auto’s blijven voorlopig ongewijzigd, al wordt daarover later verder onderhandeld.

Trump had ook een eerste ontmoeting met de nieuwe Britse premier Boris Johnson en beloofde dat er snel na de Brexit een “zeer groot handelsakkoord - het grootste ooit” zal komen tussen de VS en het Verenigd Koninkrijk. Johnson is volgens Trump de juiste man om de Brexitsaga tot een goed einde te brengen. “Hij is de man die nodig is om het werk gedaan te krijgen”.

De leiders van de belangrijkste industrielanden zijn echter bang voor de handelsoorlog die Trump momenteel voert met China. De markten reageren nerveus en de zaak dreigt grote gevolgen te hebben voor de wereldhandel. Maar Trump bindt niet in, al leek het even zo. Zondagochtend had de Amerikaanse president nog “ja” geantwoord op vragen of hij die handelsoorlog niet betreurde. Maar volgens zijn woordvoerster Stephanie Grisham is dat antwoord verkeerd geïnterpreteerd. “Hij heeft er spijt van dat hij de douanerechten (voor de invoer van Chinese producten, nvdr) nog niet meer verhoogd heeft”.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Karel Tichmann

  Obama was de grootste mislukkeling in de wereld, Trump is de machtigste man van de wereld. Vele kunnen dit niet begrijpen...

 • Wesley Gevaert

  Arme Japanners offeren zich op om dat ongezonde Amerikaanse vlees op te kopen.

 • Steve Wildemeersch

  Alleen is het wel wat spannend als iemand een bedrijf leidt die zelf al 12 falingen heeft gemaakt... Gelukkig had papa groot imperium... Hopelijk is de volgende faling niet de USA want ook hier zal niet hijzelf maar de bevolking voor opdraaien zoals ook bij de falingen van zijn casino’s waar het personeel vooral de dupe was...

 • Gino Denil

  Kinderen die op tabaksplantages in de Verenigde Staten werken, worden blootgesteld aan nicotine, pesticiden en andere gevaren. Dat bleek uit een ontstellend rapport dat Human Rights Watch enkele jaren geleden publiceerde. Kinderen van 7 tot 17 jaar werken op de plantages in de meest erbarmelijke omstandigheden, Kevin van Goethem. En wat met de kinderarbeid in India, Laos, Vietnam, Indonesië, Afrika en dicht bij de deur in Turkije.

 • Maartje Nieuwboter

  We mogen Trump dankbaar zijn dat hij wél de ballen heeft om de Chinezen tot eerlijke(r) handelspraktijken te dwingen.