Trump scheldt gevangenisstraf vertrouweling Roger Stone kwijt

De Amerikaanse president Donald Trump (links) en Roger Stone.
Photo News, Reuters De Amerikaanse president Donald Trump (links) en Roger Stone.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de straf van Roger Stone - een vriend, adviseur en ex-campagnemedewerker van hem, kwijtgescholden. De stap komt slechts enkele dagen voordat Stone zich bij de gevangenis zou moeten melden. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. Enkele uren daarvoor werd Stones verzoek tot uitstel van zijn celstraf nog afgewezen. Hij had daarom gevraagd uit angst voor het coronavirus.

“Roger Stone heeft al veel geleden”, zei een woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring. “Hij werd heel oneerlijk behandeld. Roger Stone is nu een vrij man!”.

Volgens de woordvoerder is Stone het slachtoffer van een Russische hoax die ‘links’ en bondgenoten jarenlang hebben verspreid om het presidentschap van Trump te ondermijnen. “Er was nooit sprake van een heimelijke verstandhouding tussen de Trump-campagne of de regering-Trump met Rusland.” Het zou gaan om een “fantasie van mensen die de uitslag van de verkiezingen in 2016 niet konden accepteren”, klinkt het nog.

Voorzitter van de Inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Democraat Adam Schiff, denkt daar heel anders over. Hij veroordeelt de inmenging van de president. “Met deze omzetting maakt Trump duidelijk dat er in Amerika twee rechtssystemen zijn: één voor zijn criminele vrienden en één voor alle anderen.”

Veroordeling

De 67-jarige Stone werd in november 2019 schuldig bevonden wegens zijn rol in het zogenoemde Mueller-onderzoek naar de Russische connecties van het campagneteam van Trump. In februari werd hij veroordeeld tot 3 jaar en 4 maanden gevangenis. Hij kreeg die straf voor het liegen onder ede tegen het Congres, belemmering van de rechtsgang en het ongepast beïnvloeden van getuigen. 

De veroordeling was al aanzienlijk lager dan de oorspronkelijke eis van tussen de 7 tot 9 jaar cel. Nadat president Trump die “heel verschrikkelijk en oneerlijk” had genoemd, liet minister van Justitie William Barr een lagere eis formuleren. De vier aanklagers trokken zich na die inmenging van Trump terug.

De kwijtschelding betekent overigens niet dat de veroordeling van Stones’ strafblad wordt geschrapt. Dat kan alleen als de president gratie verleent. 

Politiek strateeg

Politiek strateeg Stone raakte enkele jaren geleden bekend bij het grote publiek dankzij de documentaire ‘Get me Roger Stone’, over zijn carrière als omstreden politiek adviseur. Daarin noemt hij zichzelf een ‘agent provocateur’ en laat hij vol trots zijn tatoeage van voormalig president Richard Nixon zien. Hij wordt door zijn tegenstanders gezien als iemand die vuil spel en dubieuze lobbypraktijken tot kunstvorm heeft verheven.

Lees ook:

“Trump is er in geslaagd van het dragen van maskers een ideologische keuze te maken. Toen ik met mijn masker op stapte, hoorde ik achter me: ‘Doe dat af, linkse rat’” (+)

Vrees groeit dat Trump niet meer te stoppen is, zelfs niet als hij verkiezingen verliest (+)
15 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • LEO DANEELS

  Als we zulke straffen hier zouden uitdelen voor leugens bij een parlementaire onderzoekscommissie dan hadden heel wat bekende politici al in de cel gezeten of beroep moeten doen op gratie! Wat ze sowieso zouden krijgen als ze tot de traditionele partijen behoorden, niet soms ?

 • Christelle Vandermaelen

  Wereldwijd hetzelfde altijd klasse justitie! Of het Belgie USA of Sudan is het komt altijd op hetzelfde neer... de rijken geraken met alles weg!

 • Erwin Lambrechts

  Heel knap van hem het was tot hiertoe nog steeds een heksenjacht

 • Wouter Van de Walle

  Triestig dat zoiets zomaar kan. Wat een machtsmisbruik

 • Philippe Corthout

  Frederik Lootens, hij had wel degelijk een straf gekregen, gebaseerd op bewijzen... er is weinig politieks aan de uitspraak op zich, maar een logisch gevolg, op basis van de wet. Iets waar Trump anders zo vol van blijkt te zijn... behalve als dit in zijn eigen omgeving van tel zou zijn. Trump heeft meer weg van een dictator die de scheiding der machten niet respecteert.