Trump schaart zich achter van seksueel misbruik beschuldigde Senaatskandidaat

Roy Moore.
AFP Roy Moore.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag expliciet zijn voorkeur uitgesproken voor Roy Moore, de Republikeinse Senaatskandidaat voor de deelstaat Alabama. Moore wordt ervan beschuldigd seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarigen. Verschillende Republikeinen hadden Moore, een oerconservatief christen, opgeroepen om uit de race te stappen. 

De 70-jarige Moore, een voormalig rechter, ontkent alle aantijgingen. Vorige week zondag had Trump nog een tweet de wereld ingestuurd waarin hij Moores tegenstander Doug Jones de grond inboorde. Wel liet het Witte Huis weten dat Moore, indien de beschuldigingen waar blijken te zijn, uit de race moet stappen. Trump steunt Moore, maar voert er geen campagne voor.

In enkele tweets liet Trump weten dat Jones een "marionet" is van de "linkse" Democratische leiders in het Congres. Voorts moet Moore winnen om de Republikeinse meerderheid in de Senaat (52-48) intact te houden en het uitvoeren van de nieuwe belastingswet te verzekeren. We hebben Moore's stem nodig "om de misdaad en de illegale immigratie te beteugelen, de grensmuur (met Mexico) te bouwen (...), tegen abortus te ageren en het tweede amendement (het recht op vrije wapendracht) te bewaren", tweette Trump.

De krant Washington Post berichtte op 9 november voor het eerst over de beschuldigingen tegen Moore. De Republikein wordt ervan verdacht als dertiger seksuele avances te hebben gemaakt tegenover minderjarige meisjes. Hij zou zelfs niet meer welkom zijn geweest in een winkelcentrum vanwege zijn ongepast gedrag.

Verschillende hooggeplaatste Republikeinen hebben Moore ondertussen opgeroepen een stap opzij te zetten, en president Trump gevraagd zijn steun voor Moore op te zeggen. Maandag bleek dat zij op dat vlak bot hebben gevangen.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Diane Bernaerts

  Niet verwonderlijk, als je bedenkt dat Trump ook Bill O'Reilly steunde.

 • Edmond Dantès

  Het zou pas nieuws zijn indien Trump een sexueel misbruiker niet zou steunen, hem wel steunen ligt volledig in de lijn van Trump zijn "normale" gedrag. Piet Bomans, omdat het tientallen jaren geleden is, moeten we het onder de mat vegen en Moore een mandaat geven waarmee hij wetten kan stemmen. Zullen we Roger Vangheluwe ook misschien terug bisschop maken? Het is toch al zo lag geleden.

 • Jan Maarten

  Hij gaat regelrecht in tegen zijn teamgenoten van de Republikeinen, die gaan daar niet mee lachen.

 • ANN LIMBOS

  Ons kent Ons of zo?

 • Leon Dendoncker

  Bij Trump doen alleen de democraten fouten, maar als je in hetzelfde bedje ziek bent als Moore is er niets aan de hand. Bij de volgende verkiezing is hij de meerderheid kwijt en wie zal dan de schuld krijgen?