Trump: "Sancties beginnen grote impact te hebben op Noord-Korea"

AFP
De sancties die opgelegd werden aan Noord-Korea krijgen stilaan effect. Dat twitterde de Amerikaanse president Donald Trump vandaag, naar aanleiding van de toenaderingspoging van Pyongyang naar buur Seoel. 

In zijn nieuwjaarsboodschap zei de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un de relatie tussen Noord- en Zuid-Korea te willen verbeteren voor de start van de Olympische Winterspelen in het Zuid-Koreaanse Pyeongchang. "De relatie tussen beide landen zit op een dieptepunt. We kunnen dit jaar voor een ommekeer zorgen in onze nationale geschiedenis", klonk het. 

Die ommekeer lijkt Trump op het conto te schrijven van de sancties die Noord-Korea opgelegd kreeg. "De sancties en 'andere' drukkingsmiddelen beginnen een grote impact te hebben op Noord-Korea", schreef hij in een tweet. "Raketman (zoals Trump de Noord-Koreaanse leider steeds noemt; nvdr) wil nu voor de eerste keer praten met Zuid-Korea. Misschien is dat goed nieuws, misschien niet. We zullen zien."

"Geen chantage, maar realiteit"
De sancties lijken vooralsnog geen effect te hebben op de houding van Noord-Korea ten aanzien van de VS. Kim waarschuwde in zijn speech dat zijn land met kernwapens de volledige Verenigde Staten kan bereiken. De knop om die te lanceren staat nog steeds op zijn bureau, zei hij. "Dat is geen chantage, maar realiteit", klonk het.

Seoel stelde na de uitgestoken hand van Kim voor om op 9 januari samen te zitten met Pyongyang. De vorige gesprekken tussen de twee landen dateren van december 2015. Die draaiden uit op een mislukking.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joery Goubert

  Wees tevreden met de VN. De dag dat ze zich niet meer moeien wordt het gevaarlijk. Wees daar maar zeker van. America heeft veel geld uit aan landen in het oosten. Daarvoor zijn ze dan wel goed. Als de veiligheid van onze buurlanden moet komen vrees ik het ergste. Ze kunnen het nunog niet aan met die vreemdelingen.

 • Hubert Peelman

  Domme Trump. De elite van NK leeft veel beter dan de gemiddelde Europeaan of Amerikaan. Het zijn steeds de verkeerden die de blunders van onbekwamen moeten uitzweten !

 • Alfons Verbist

  Fake News Trump! De mensen ginder dragen de gevolgen, niet Kim Jong. Anderzijds zijn er landen die de embargo's aan hun laars lappen en Noord-Korea op een andere manier bevoorraden. Hopelijk komt Kim niet met de vinger op de knop, want wat dan Trump...?

 • fer brion

  Die impact is zo groot dat stiekem olie geleverd wordt en Noord-Korea de grootste leverancier van raketonderdelen is. En waar haalt Kimmeke de grondstoffen om atoomwapens te maken? .De narcistische dwaas Trump is een geschenk voor de Opperste Leider die de hele wereld grandioos voor de gek houdt met zijn welles-nietes spelletjes.

 • diego gonzalez

  Amerika blijft maar ruzie maken met heel de wereld. Hoog tijd dat de hele wereld zich verenigt en Amerika eens op zijn plaats zet.