Trump roept “nationale noodtoestand” uit om aan geld te geraken voor zijn grensmuur

AP
Donald Trump heeft vandaag de nationale noodtoestand afgekondigd langs de Amerikaans-Mexicaanse grens. Volgens de Amerikaanse president speelt zich daar een humanitaire crisis en een crisis van nationale veiligheid af. Met zijn aankondiging kan Trump zichzelf toegang verlenen tot financiële middelen voor de bouw van zijn grensmuur die normaal gezien enkel door het Congres toegewezen kunnen worden. Verschillende partijen hebben al aangegeven tegen de beslissing in beroep te gaan.

“Ik hoef dit niet te doen, maar ik wil gewoon dat het sneller gaat”, zei Trump over zijn beslissing. De president deelde mee dat hij de muur niet alleen wil bouwen omdat het een campagnebelofte is, maar omdat hij wil vermijden dat “gigantische hoeveelheden drugs”, illegale immigranten en “alle soorten criminelen en bendes” via de zuidelijke grens het land binnengesmokkeld worden. Het argument van de Democraten dat veel drugs via gecontroleerde grensovergangen het land binnenkomen, doet hij af als “leugens”. “Kijk naar Israël, zij hebben een muur gebouwd en die is 99,9 procent efficiënt, hebben ze me verteld”, argumenteerde de Amerikaanse president. 

1,375 miljard dollar klinkt als veel, maar dat is het niet. We hebben de kans om bijna 8 miljard dollar te krijgen. Daarmee gaan we een lange muur bouwen.

Donald Trump

Gisteren deelde het Witte Huis al mee dat Trump het begrotingscompromis, waarover werd onderhandeld door een comité van Democraten en Republikeinen, zal ondertekenen. Dat deed hij vandaag na afloop van zijn toespraak. Met die nieuwe financieringswet blijft de federale overheid in werking en is een tweede shutdown dit jaar vermeden.

Dat akkoord voorziet echter slechts 1,375 miljard dollar voor de bouw van een grensmuur, terwijl Trump al maanden 5,7 miljard dollar eist. De Amerikaanse president dreigde er al enige tijd mee om dan maar de nationale noodtoestand af te kondigen. Op die manier heeft hij geen toestemming nodig van het Congres voor de aanwending van financiële middelen en kan hij het geld weghalen bij andere departementen.

Budget

“1,375 miljard dollar klinkt als veel, maar dat is het niet”, zei Trump vandaag. “We hebben de kans om bijna 8 miljard dollar te krijgen. Daarmee gaan we een lange muur bouwen.” Dat is aanzienlijk meer dan de gevraagde 5,7 miljard. Op de vraag van een aanwezige journalist waar de extra middelen vandaan zouden komen, antwoordde de Amerikaanse president dat hij het leeuwendeel van de overige 6,6 miljard dollar zou gaan halen bij Defensie.

Bronnen binnen het Witte Huis deelden vandaag mee dat Defensie de grootste brok zou leveren, met 3,5 miljard dollar dat uit het militaire constructiebudget. Ook zou het Pentagon 2,5 miljard dollar moeten afgeven van het ‘drugsverbod’-programma. Het departement van Binnenlandse Veiligheid zou 1,375 miljard dollar moeten bijdragen, het ministerie van Financiën 600 miljoen.

Statistieken

Het kwam tijdens de vragenronde na de toespraak tot een discussie met twee journalisten die wijzen op overheidsstatistieken die aantonen dat illegale immigratie op het laagste punt in de laatste tien jaar staat en dat de criminaliteit in de grensstreek gedaald is. “Je gelooft die cijfers toch niet?”, repliceerde Trump onder andere, erop wijzend dat hij “andere” statistieken onder ogen krijgt, “van veel verschillende bronnen”.

Aanvechting

De president beseft maar al te goed dat zijn beslissing om de nationale noodtoestand af te kondigen, zal aangevochten worden voor het gerecht. Zijn besluit wordt immers door velen als ongrondwettig beschouwd. De grondwet stelt dat het Congres beslist over de verdeling van de portefeuilles.  “En dan zullen we mogelijk een slecht oordeel krijgen. En dan gaan we naar het Hooggerechtshof”, stelde hij zelfverzekerd. Aangezien het Amerikaanse Hooggerechtshof momenteel voor de meerderheid uit Conservatieve rechters bestaat, gaat Trump ervan uit dat die zich in zijn voordeel zullen uitspreken.

De president staat niet boven de wet. De president kan de grondwet niet verscheuren.

Nancy Pelosi en Chuck Schumer

Ongrondwettig

Nancy Pelosi en Chuck Schumer, de Democratische leiders in het Congres, noemden Trumps beslissing gisteren al puur “machtsmisbruik” en wijzen erop dat de situatie aan de grens al jaren aan de gang is en dus geen “noodgeval” is.

In een gezamenlijke verklaring, die kort na de toespraak van vandaag werd vrijgegeven, noemen ze Trumps plan om overheidsmiddelen om te leiden voor de bouw van zijn muur “diefstal”. Ze wijzen erop dat het plan de beperkingen van Trumps macht overschrijdt en de machtsverdeling in het land in onevenwicht brengt. “De president staat niet boven de wet. De president kan de grondwet niet verscheuren”, luidt het in de tekst. De Democraten beloven “alle mogelijke middelen” aan te wenden om Trumps beslissing aan te vechten.

Zowel de staat Californië als de staat New York hebben ondertussen al meegedeeld dat ze Trumps aankondiging van de noodtoestand voor het gerecht aanvechten. Ook de American Civil Liberties Union (ACLU) zal dat doen. In een communiqué zegt de Amerikaanse burgerrechtenvereniging dat “een systeem van ‘checks and balances’ voor de uitvoerende macht essentieel is voor de bescherming van de democratie”.

We zullen het Hooggerechtshof daarover laten beslissen. We zullen helaas aangeklaagd worden en helaas in proces moeten gaan, maar we zullen blij winnen.

Donald Trump

Aan zowel Democratische als Republikeinse zijde is er daarnaast ook bezorgdheid om het precedent dat Trump nu schept. Hij plaveit volgens critici immers de weg voor toekomstige presidenten om de noodtoestand af te kondigen voor andere zaken die hen na aan het hart kunnen liggen, zoals vuurwapengeweld in de VS of het klimaat. “We zullen het Hooggerechtshof daarover laten beslissen”, zei Trump nogmaals. “We zullen helaas aangeklaagd worden en helaas in proces moeten gaan, maar we zullen blij winnen.”

Protest

Ook binnen de eigen partij krijgt Trump de wind van voren voor zijn plan. Onder andere de Republikeinse senator Rand Paul noemt zijn beslissing “verkeerd”.

De Republikeinse senator Susan Collins spreekt van een “vergissing” en roept Trump via Twitter op om met het Congres samen te werken. Gisteren had Marco Rubio, een Republikein uit Florida, al gezegd dat hij niet akkoord gaat met de afkondiging van de noodtoestand. Mitch McConnell, de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, vindt Trumps beslissing dan weer wel “begrijpelijk”.

Maatregel niet altijd even controversieel

Trump is lang niet de eerste Amerikaanse president die de noodtoestand afkondigt, maar de omstandigheden waarin de uitzonderlijke maatregel in het verleden werd ingeroepen waren wel zeer verschillend en minder controversieel dan de huidige.

Zo riep Jimmy Carter in 1979 de noodtoestand uit na de gijzeling in de Amerikaanse ambassade van Teheran. George W. Bush nam zijn toevlucht tot de uitzonderlijke maatregel na de aanslagen van 11 september 2001. En Barack Obama ging hen achterna toen de epidemie van de Mexicaanse griep op haar hoogtepunt was.

Peter Schuck, emeritus hoogleraar in de rechten aan Yale, bestempelt “het feit op zich dat de president over de macht beschikt om miljarden dollar te verspillen om een idiote kiesbelofte te vervullen”, als “schandalig”. In een bijdrage in de New York Times dringt hij er op aan dat het Congres striktere voorwaarden definieert voor het toepassen van de in 1976 gestemde “National Emergencies Act”.
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jacques-Philippe Leclerc

  Wat is mis met de 81 jarige Nancy Pelosi, het opperhoofd van de democraten, die een netwaarde heeft van $220 miljoen? Deze über-liberale uit Californië hield donderdag tijdens een openbare wetsvoorstel ondertekening wenste ze alle verslaggevers een 'Happy Thanksgiving'. Het was Valentijnsdag. Ze was slechts 84 dagen te laat.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Voor duidelijkheid: Wat je ook leest of wat je ook hoort, President Trump won vrijdag een grote strategische overwinning. Toen hij een wetgeving sloot om te voorkomen om de regering te sluiten en een aanbetaling krijgt voor de financiering van grensbewaking - en vervolgens een nationale noodtoestand uitroepen - om miljarden dollars te krijgen om Amerikaanse zuidelijke grens te beschermen. Het is de taak van een President van Amerika om het land veilig te houden, het is zijn enigste taak.

 • Janna Boonstra

  Die man hoort in een inrichting.

 • Mario Cannas

  "Een man die zich aan zijn beloftes houdt".... Dat is voor velen waar het om gaat. Maar velen beseffen niet dat deze man de democratie ( iedereen) onderuit haalt. Donald Trump is gelijk aan hypocrisie en autocratie. Een regelrecht gevaar voor ons verlichte denken. Dit individu is niet het antwoord op het hervormen van gouvermentele instellingen. Integendeel, deze man ondermijnt onze vrijheid.

 • Norbert Bauwens

  Dus vanaf vandaag maakt Amerika, samen met Turkije, Rusland , China en N-Korea deel uit van het selecte groepje Dictaturen. Moet wel toegeven dat de Democratieën hier moeten voor onderdoen.