Trump retweet vals bericht over ‘pro-Trump-slogans in ‘Parijs’’

President Macron en president Trump eerder dit jaar in Buenos Aires.
Photo News President Macron en president Trump eerder dit jaar in Buenos Aires.
In de straten van Parijs scanderen betogers een eenvoudige boodschap: "Wij willen Trump." Dat is tenminste een theorie die een conservatieve commentator de wereld in stuurde via Twitter, en die opgepikt werd door Donald Trump, de president van de VS. Het bericht blijkt echter compleet vals te zijn.

"Er zijn rellen in het socialistische Frankrijk vanwege de taksen van extreemlinks op brandstof", schrijft Charlie Kirk, oprichter van een conservatieve organisatie in de VS. "De media praten er bijna niet over. Amerika zit in volle hoogconjunctuur, Europa brandt. Ze willen de rebellie van de middenklasse tegen het cultuurmarxisme verbergen", zegt de man in het bericht, dat de president van de VS met zijn 55 miljoen volgers deelde. "De mensen scanderen 'Wij willen Trump' in de straten van Parijs", voegde Kirk eraan toe.

Lees verder onder het bericht dat Trump retweette:

Het Franse persagentschap AFP trok de informatie na. Los van het feit dat Frankrijk niet door een socialist wordt bestuurd, maar dat de ideologie van president Emmanuel Macron als liberaal geldt, stelde AFP vast dat Kirk verwees naar een video die op 2 december op Twitter werd geplaatst en zeker 17.000 keer werd gedeeld. 

Britse tongval en iconische Londense bus

Maar de video blijkt niet gefilmd in Parijs, maar in Londen, en dateert van juni. De beelden, waarop een typische Londense dubbeldekkerbus te zien is en waarin met een Britse tongval om Trump wordt geroepen, werden opgenomen tijdens een betoging van extreemrechts. 

lees verder onder de video, die in Londen is opgenomen:

“Ik had gelijk”

Trump spotte gisteren overigens ook met de toegevingen van president Macron aan de 'gilets jaunes', waarbij die de belastingverhogingen op brandstof zou opschorten. Volgens Trump is daarmee aangetoond dat hij het bij het rechte eind had om zich terug te trekken uit het klimaatakkoord van Parijs. "Ik ben blij dat mijn vriend Emmanuel Macron en de betogers het eens zijn geworden met de conclusie die ik twee jaar geleden al trok", tweette hij.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Trump die iets durft beweren wat niet met de waarheid strookt, das verschieten!!

 • Mike Bemelmans

  Europa zou zich moeten afsplitsen van de EU Comm en zich bij Amerika bijvoegen, de USA-EU met Trump aan de leiding. The ultimate dream of freedom!

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Bewijs dat de sociale media totaal onbruikbaar is geworden en totaal onbetrouwbaar. Iedere idioot kan via deze weg zijn leugens verspreiden. En de kudde, die trapt daar met open ogen in.

 • Lucas Hermans

  TRUMP is eerder een toonbeeld van het intellectuele niveau van de doorsnee Amerikanen

 • George Verbeek

  Zo zie je daar de hardste roepers van fake news en valse pers, zelf de grootste take news producenten zijn. Hilarisch om een filmpje uit London te willen laten doorgaan als boze Franse betogers... maar dat werkt want vandaag zijn de mensen zo simpel geworden dat je alles kan wijsmaken.