Trump reageert verbolgen op beslissing Harley-Davidson om productie deels naar buitenland te verplaatsen

AFP
President Donald Trump is verbaasd over de keuze van Harley-Davidson om een deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen. Hij vergeleek de stap van de motorfietsenfabrikant op Twitter met het "zwaaien met de witte vlag".

Gisteren werd bekend dat Harley-Davidson meer motorfietsen gaat bouwen buiten de Verenigde Staten. De motorfietsenfabrikant wil daarmee de extra importheffingen van de Europese Unie op Harley's omzeilen, staat in een financieel document van het bedrijf.

De EU stelde vrijdag extra belastingen in op de invoer van een aantal Amerikaanse producten, waaronder Harley-Davidsons. De Europese importheffingen op Amerikaanse producten zijn een vergeldingsmaatregel tegen de staal- en aluminiumheffingen van Donald Trump. 

2.200 dollar duurder

Door de extra heffingen wordt een exemplaar van het iconische motormerk in de EU gemiddeld 2.200 dollar duurder. Omdat het bedrijf die kosten niet wil doorberekenen aan de klant, verwacht de motorenfabrikant op de korte termijn een jaarlijkse extra kostenpost tussen 90 miljoen en 100 miljoen dollar.

"Verbaasd dat Harley-Davidson, van alle bedrijven, de eerste is die zal zwaaien met de witte vlag. Ik heb hard voor ze gevochten en nu willen ze niet de tarieven om te verkopen in de EU betalen", schreef de Amerikaanse president.

Het bedrijf zegt die stap te betreuren, maar niet anders te kunnen wegens het belang van de Europese markt, waar vorig jaar ongeveer 40.000 Harleys werden verkocht. Op de langere termijn zal Harley-Davidson daarom meer productieactiviteiten naar fabrieken buiten de Verenigde Staten verplaatsen. De stap zal ongeveer 9 tot 18 maanden in beslag nemen.

Eurocommissaris voor Handel Cecilia Malmström bevestigde dat er met Washington niet meer onderhandeld is sinds de invoering van de Amerikaanse tarieven op staal en aluminium en de Europese tegenmaatregelen. Om het conflict te bezweren, had de Commissie onderhandelingen over de afschaffing van tarieven op auto's en andere producten aangeboden, maar op dat aanbod is Washington niet ingegaan. 

AFP195 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Geert Tamsyn

  Bert Maex, u bent de eerste en enige om de term "experts" te gebruiken, uw "zelfbenoemde" is dus lichtjes misplaatst. Iedereen heeft het recht zijn mening te uiten, het is niet nodig daar denigrerend over te doen.

 • Laurens Heyrman

  Nu kan trulp werken van "spaceforce" omdat de terroristen van i.s. uit de ruimte gaan aanvallen... (zijn woorden en niks verdraait) OF hoe ne zot alles op 4 jaar kan kapot maken ...

 • Willy van Asbroeck

  Wel heel simplistisch John Ulmer

 • John Ulmer

  Dus omdat de EU hun eigen bevolking op kosten jaagt om iets wat Trump doet, is Trump de schuldige.... Dus: als jij morgen iets doet wat mij niet zint en ik steek als reactie bv jouw auto in de fik, ben jij toch de oorzaak ?

 • Guido Ceuleers

  Zo zal hij leren dat zijn extra heffingen zijn eigen bevolking werkloos zal maken.Idem voor de Britten,waar alle vele financiële of verzekeringsfirma's hun kantoor naar EU brengen wegens de schade die er gaat komen met de Brexit