Trump: “PKK waarschijnlijk een grotere terreurdreiging dan IS”

AFP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag gezegd dat de Koerdische Arbeidspartij PKK, die al decennia een bloedige guerrilla tegen Turkije voert, "waarschijnlijk" een grotere "terroristische dreiging" vormt dan de jihadisten van Islamitische Staat (IS).

"De PKK, die deel uitmaakt van de Koerden, zoals u weet, is waarschijnlijk erger in termen van terrorisme en een grotere terroristische bedreiging dan menige aspecten van IS", zei het Amerikaanse staatshoofd op een persconferentie in het Witte Huis.

Turkije lanceerde vorige week in het noorden van Syrië een militair offensief tegen een Koerdische militie die voor Ankara geldt als de Syrische branche van de PKK. "De beslissing van de (Turkse) president (Recep Tayyip) Erdogan heeft me niet verrast, want hij wachtte al lange tijd om dit te doen", zei Trump. Tegelijk beklemtoonde hij "niet het licht op groen voor Ankara te hebben gezet, integendeel". "Bovendien hadden wij daar zo goed als geen soldaten meer. Het merendeel was vroeger al vertrokken.”

De bewoner van het Witte Huis gaf aan dat het "in de aard" van de Turken en Koerden is om elkaar te bekampen. "Laat hen hun eigen oorlogen uitvechten", "ik wil niet betrokken raken in een oorlog tussen Turkije en Syrië", aldus Trump. Hij zei ook "te verwelkomen" dat Russische en Syrische troepen gebieden binnentrekken waaruit de VS zich hebben teruggetrokken. Trump voegde eraan toe dat het voor hem politiek eenvoudiger zou zijn geweest om Amerikaanse troepen in Syrië te houden, maar hij wil er komaf mee maken. 

Lees ook: De Koerden: wie zijn ze, waar vechten ze voor en waarom is Turkije zo tegen hen gekant?
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Wim Tack

  Trump mag 1 miljoen Erdogan-aangangers die in Europa leven hebben in ruil met 1 latino's uit USA. Dan zal ik binnen 2 jaar met Trump verder praten. Voor mij is Erdogan erger dan PKK en IS tesamen.

 • Jos Vercammen

  De PKK-terroristen vormen een bedreging voor Turkije, dat land weigert elke dialoog met de Koerden. Ik heb nog nooit gehoord dat Koerden aanslagen pleegden tegen niet-Turkse doelen. Voor ons noch voor de Verenigde staten vormen ze een bedreiging. Had Trump z'n troepen daar gelaten, dan was geen enkele Turkse soldaat de Turks-Syrische grens overgestoken. De Amerikaanse president ziet nu in dat hij de verkeerde beslissing nam. Hij probeert nu het tegendeel te bewijzen met alle mogelijke middelen.

 • wim Goossens

  Het is duidelijk wie de uitspraken van Trump hier verdedigd : De Koerden zijn wel in opsstand gekomen wegens de onderdrukking door het Turkse regime..., ik zal ook in opstand komen als men mij probeert te onderdrukken...

 • Paul Vanmaldeghem

  Uitleg die nergens op slaat om zijn gezichtsverlies te verbergen, maar ik vrees dat het daarvoor al te laat is. Turkije heeft militair niets te zoeken in Syrië, wat ook hun uitleg ervoor is. Terroristen brandmerken is tegenwoordig in de mode, alles wat zich niet klakkeloos onderwerpt aan de regels van grootmachten krijgt het etiket terrorist opgeplakt. Voor mij is terrorisme gelijk aan low budget war, ze hebben geen ander verweer. Haal de voedingsbodem ervan weg en het stopt vanzelf.

 • annie dupont

  trump beweert heel slim te zijn ... de laatste dagen is hij zwaar van zijn voetstuk aan het vallen , en steeds dieper en dieper ..... vrije val naar de afgrond