Trump over parallellen met Nixon en Watergate: “Hij vertrok. Ik doe dat niet"

Donald Trump en Richard Nixon.
AFP, AP Donald Trump en Richard Nixon.
De Amerikaanse president Donald Trump bezwoer vriend en vijand maandag dat hij in niets lijkt op Richard Nixon, hoe hard de Democraten ook dreigen met ‘impeachment’, de afzettingsprocedure. Hij vindt zichzelf niet het type van persoon dat zich terugtrekt om een gevecht uit de weg te gaan, klonk het. President Nixon "is vertrokken. Ik vertrek niet. Dat is een groot verschil", verzekerde Trump de verzamelde pers in het Witte Huis.

De verklaring van Trump komt er na de forse uitspraken van John Dean, juridisch adviseur van het Witte Huis onder Richard Nixon en spijtoptant-spilfiguur van het beruchte Watergateschandaal in de jaren zeventig. Die stelde eerder dat hij opvallende parallellen zag tussen Trump en Nixon. 

“In veel opzichten is het Mueller-rapport voor president Trump wat het zogenaamde Watergate-rapport (...) was voor president Richard Nixon”, zei Dean, verwijzend naar het document dat in maart 1974 aan de rechterlijke commissie van het Huis werd overgemaakt en waarin een vernietigend portret werd geschetst van Nixon.

Nixon nam echter zelf ontslag vooraleer het Huis een aanklacht had gestemd. Tegen die tijd was hij de steun van zo goed als alle leden van het Congres - Democraten én Republikeinen - kwijtgeraakt. Velen zijn ervan overtuigd dat hij zou zijn afgezet indien hij niet vrijwillig was opgestapt.

“Nooit iets fouts gebeurd”

Maar Trump ziet zichzelf dus niet hetzelfde doen, ondanks het feit dat hij de reputatie heeft om zich terug te trekken uit zakendeals wanneer het te moeilijk wordt. Het ligt volgens de geplaagde president niet in zijn natuur "om te vertrekken". Hij zei te zullen standhouden, zelfs indien het Huis van Afgevaardigden een afzettingsprocedure tegen hem zou starten. "Je kan iemand niet afzetten wanneer er nooit iets fouts is gebeurd", dixit de miljardair.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Wat is me dat voor een vergelijking. Het verkiezingsteam van Nixon was betrapt op het afluisteren van de Democrats, en Nixon gaf ontslag omdat hij anders toch zou afgezet worden. Bij Trump is het net het tegenovergestelde: hij is door Mueller vrijgesproken: "no collusion, no obstruction". Het is nu wachten tot de Senaat een onderzoek start naar de samenwerking van de Democrats met Rusland: het dossier GPS Fusion Christopher Steele - vreemd genoeg bijna overal doodgezwegen.

 • erik ramaekers

  Gino Denil. Helemaal juist

 • Gino Denil

  De eerste keer dat ik hem gelijk moet geven. Nixon had nog een schaamtegevoel en wat geweten. Trump lijkt daar in de verste verte niet op.

 • mark germanus

  Groot gelijk Trump, pest de Democraten zolang tot ze een hartcrisis krijgen,ze proberen met jou hetzelfde.

 • Gerard Braeckmans

  Trump denkt waarschijnlijk ook dat hij heili zal verklaard worden. De nietwit!