Trump over admiraal op rust die bin Laden opspoorde: “Had wel veel sneller gemogen”

Navy SEAL admiraal op rust, Bill McRaven.
AFP Navy SEAL admiraal op rust, Bill McRaven.
Er gaat geen dag voorbij of Donald Trump zorgt voor opschudding. In een interview over, onder meer, zijn stokpaardje ‘fake news’, kwam admiraal op rust William McRaven nog eens ter sprake. McRaven is de man die in 2011 de leiding had over de Navy SEAL-operatie, waarbij de gezochte terrorist Osama bin Laden gedood werd. “Hadden we die niet veel sneller kunnen pakken?” vroeg Trump zich luidop af.

Trump bleef in het interview met Chris Wallace van Fox News bij zijn claim dat de mainstream berichtgeving over zijn presidentschap vals is. Over zijn eigen stijl zei Trump: “Ik zeg het gewoon wat anders dan eender wie voor mij”. Wallace rakelde daarna Trumps onenigheid met de gedecoreerde admiraal op rust, Bill McRaven, op. McRaven stapte in augustus op bij het Pentagon, nadat hij zware kritiek had geuit op Trump. De admiraal had Trumps constante uithalen naar de media “de grootste bedreigingen voor de democratie die ik ooit meemaakte” genoemd.

Trump had zijn reactie over McRaven al meteen klaar. “Hij steunt Hillary Clinton en Obama”, zei hij. “En eerlijk, zou het niet leuk geweest zijn mochten we Osama bin Laden veel sneller gevat hebben?” Wallace gaf de kijker na het interview nog mee dat McRaven nooit openlijk Clinton of Obama heeft gesteund. Wél bleek uit een gehackte mail dat de Democratische presidentieel medewerker John Podesta in 2016 dacht aan Bill McRaven als running mate voor Hillary Clinton. 

McRaven zelf reageerde onthutst: “Ik heb Hillary Clinton nooit gesteund, noch iemand anders. Ik ben wel fan van president Obama en president George W. Bush, voor wie ik allebei gewerkt heb. Ik bewonder álle presidenten, los van hun partij, die de het ambt waardig invullen en het gebruiken om de natie te verenigen”.

“Schuldige" rol van Pakistan

“Natuurlijk hadden we Osama bin Laden heel wat vroeger gevangen moeten nemen. Ik had zijn naam nog genoemd in mijn boek net voor de aanslagen op het World Trade Center. (De Democratische) president Bill Clinton heeft zijn kans gemist”, twitterde Trump daarna nog over de zoektocht naar de terrorist.

“We hebben miljarden dollar gegeven aan Pakistan en zij hebben ons nooit gezegd dat hij (Osama bin Laden) zich daar schuilhield. De dwazen! ...”, fulmineerde de president een dag nadat hij gelijkaardige uitspraken deed tegenover Fox News. “Iedereen in Pakistan" zou geweten hebben dat de leider van al-Qaida op hun grondgebied verbleef.

De tirade van Trump bleef niet zonder reactie. “Die oorlog heeft in Pakistan 75.000 slachtoffers gemaakt en kostte de (nationale) economie 123 miljard dollar”, vergeleken daarmee is de 20 miljard dollar die Pakistan van de VS kreeg een “minuscuul” bedrag, schreef de Pakistaanse premier Imran Khan in een tegenoffensief op Twitter. 

AFP

Akkefietje met CNN-journalist en andere gebeurtenissen

Ook de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi op de ambassade van Saudi-Arabië in Turkije kwam aan bod. Trump bleef er vaag over: “Zullen we het ooit weten?”

Over het incident met CNN-journalist Jim Acosta - Trump trok zijn accreditatie voor het Witte Huis in - zei de president dat iedereen zich maar moet gedragen naar de opgestelde regels. Een rechter oordeelde dat Acosta zijn accreditatie onmiddellijk moest terugkrijgen. Trump kwam met een eigenzinnige oplossing op de proppen. “Als hij zich niet gedraagt, dan smijten we hem buiten of dan ben ik gewoon weg. Dan staan jullie daar allemaal mooi.”

Tot slot gaf Donald Trump wél toe dat hij vorige maand beter naar de nationale militaire begraafplaats van Arlington was geweest om er de overleden soldaten te herdenken op Veterans Day.

Dat neemt niet weg dat Trump zichzelf sowieso erg hoog blijft inschatten. “Ik haat het, maar ik doe het toch. Ik zou mezelf een A+ geven, is dat genoeg?”
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Guy De Smet

  Indien het veel sneller had moeten gaan, waarom is Trump er dan niet zelf achtergegaan als hij het zo goed kan uitleggen. Als hij zo verder doet gaat men het vrijheidsbeeld nog moeten gaan vervangen door een Trump beeld.

 • Sanjiv Seeuws

  Trump is jaloers!

 • Emile De Smedt

  @Edmond Dantes,Trump heeft een Stijl die niet de mijne is.Maar moet toegeven direkt te ageren zoals zakenlui het kunnen.Heeft maling aan politiek gefemel.Heeft wel militaire academie gedaan.Maar onze buur Macron heeft niks militairs gedaan en is ook opperbevelhebber.En u moet weten Trump zit in Amerika en is er verkozen.Het is hun zaak niet de onze.

 • Christine Laevers

  Zo draait die iedereen rond zijne vinger. Met kleuteruitspraken.

 • Kristof verbeeck

  Lekker dan Zelf te stom voor het leger maar een ander afbreken kan hij als geen ander