Trump: “Opzeggen wapencontracten met Saudi-Arabië om moord Khashoggi zou dom zijn”

Donald Trump.
REUTERS Donald Trump.
Volgens Donald Trump zullen de Verenigde Staten geen nieuwe sancties opleggen aan Saudi-Arabië naar aanleiding van de moord op Jamal Khashoggi. Ook al is de kroonprins van het land betrokken bij de dood van de kritische journalist. De Amerikaanse president stelt dat het dom zou zijn om zo 110 miljard dollar aan wapencontracten weg te gooien. 

Trump nam vandaag stelling met een verklaring die de titel droeg America First!'.  Hij stelt dat Saudi-Arabië een cruciale partner is, enerzijds met het in toom houden van Iran en anderzijds als gretige koper van Amerikaans wapentuig. Dat samen weegt volgens Trump op tegen de ‘verschrikkelijke misdaad’ die begin oktober werd begaan tegen Khashoggi, een medewerker van de Washington Post én fel criticus van de Saoedische kroonprins. 

De president zei dat zijn regering de moord op Khashoggi niet goedkeurt, maar wel van plan is een “standvastige” bondgenoot van Riyad te blijven. Hij is niet van plan ook een streep te halen door lucratieve Saudische bestellingen bij Amerikaanse wapenfabrikanten. “Als we zo dom zijn die contracten op te zeggen, dan zouden Rusland en China daar enorm van profiteren.”

Broer kroonprins

Khashoggi werd op 2 oktober vermoord in het Saudische consulaat in de Turkse grootstad Istanbul toen hij daar documenten ging ophalen voor zijn aanstaande huwelijk met zijn Turkse verloofde. De Turkse veiligheidsdiensten wezen al snel naar Saudi-Arabië en in het bijzonder kroonprins Mohammed bin Salman als opdrachtgever van de moord. Vorige week werd bekend dat ook de CIA de prins in het vizier heeft. De veiligheidsdienst zou een onderschept telefoongesprek in het bezit hebben tussen Khashoggi en Khalid bin Salman, de Saudische ambassadeur in de Verenigde Staten en een broer van de kroonprins. De ambassadeur zou Khashoggi hebben gebeld om hem te zeggen dat hij naar het consulaat in Istanbul moest om documenten op te halen die hij nodig had om te kunnen trouwen met zijn Turkse vriendin. Hij bezwoer Khashoggi dat dit veilig was.

“Het zou goed mogelijk kunnen zijn dat de kroonprins kennis had van de tragische gebeurtenis”, zei Trump vandaag. “Misschien had hij dat, misschien had hij dat niet. Maar dat gezegd hebbende, we zullen misschien wel nooit alle feiten van de moord op Jamal Khashoggi kennen.” Volgens de president ontkennen de koning en kroonprins van Saudi-Arabië elke betrokkenheid bij de moord. 

Demonstranten met posters met daarop de beeltenis van Jamal Khashoggi.
AP Demonstranten met posters met daarop de beeltenis van Jamal Khashoggi.

Rapport

Mogelijk loopt Trump met zijn verklaring vooruit op een rapport van de CIA over de moord op Khashoggi dat elk moment gepresenteerd kan worden. De verwachting is dat de veiligheidsdienst naar Saudi-Arabië blijft wijzen. “Op dit moment zijn onze veiligheidsdiensten nog bezig met het verzamelen van alle informatie”, aldus Trump. 

De Amerikaanse president staat ook onder druk van het Congres, dat om strengere sancties tegen het omstreden koninkrijk vroeg. Trump zei dat zijn land al sancties heeft opgelegd aan de zeventien Saudiërs die betrokken waren bij de moord. Daar wil hij het bij houden. Hij had eerder al aangegeven niet aan de vraag van het Congres te zullen voldoen. 

Senatoren willen onderzoek

De leiders van de Republikeinen en de Democraten in de commissie voor Buitenlandse Zaken van de Senaat dringen bij de regering van Trump aan op een onderzoek of de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman verantwoordelijk is voor de moord op journalist Jamal Khashoggi.

Senatoren Bob Corker van de Republikeinen en Bob Menendez van de Democraten hebben een brief aan Trump gestuurd waarin ze een beroep doen op een mensenrechtenwet, die de president opdraagt te onderzoeken of een buitenlands persoon verantwoordelijk is voor een mensenrechtenschending.
49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Edmond Dantès

  Overduidelijk dat Trump schatplichtig is aan de Saoedi's. De president van de Verenigde Staten heeft grote leningen gekregen van diegenen die erom bekend staan wereldwijd het salafisme te financieren en ook gulle sponsors zijn van radicaliserende organisaties. Het is dus niet America First maar Donald First.

 • Frederik Boogaerts

  Hij heeft gelijk de dood van een journalistje weegt niet op tegen duizenden werklozen

 • Kris Verbeek

  Die wapens worden door de Saoudis ook gebruikt voor de genocide in Jemen. Moeten wij daar dan uit begrijpen dat Trump akkoord is met die genocide en eraan meewerkt?

 • Xavier Dewilde

  Hij zegt het tenminste eerlijk met boerenverstand! Vs heeft hier niks mee te zien en hoe dom kan je zijn om een consulaat binnen te lopen buiten de EU wetende dat de broer vd prins je belde en ze je allen als vijand zien! Zelfmoord!

 • erik smeets

  Realpolitik noemt men dit of denk je nu echt dat het leven van 1 journalist hoe triest en spijtig ook de jobs van duizenden Amerikanen in het gedrang gaat brengen. Hij draait niet rond de pot maar zegt het klaar en duidelijk, niet zoals sommige zacht gekookte eieren bij ons die maar rustig hun uittredingspremietje gaan opstrijken.