Trump op ramkoers met Merkel: "Criminaliteit in Duitsland stijgt door migratie, maar de overheid wil er niet over berichten"

Donald Trump blijft erbij: de criminaliteit in Duitsland stijgt en de overheid verzwijgt de waarheid.
EPA Donald Trump blijft erbij: de criminaliteit in Duitsland stijgt en de overheid verzwijgt de waarheid.
Ook nadat de feiten zijn beweringen van gisteren ongelijk gaven, blijft de Amerikaanse president Donald Trump erbij: de criminaliteit in Duitsland neemt toe door de migratie. Dat de cijfers iets anders zeggen, komt volgens Trump bovendien omdat de overheid de feiten verzwijgt. Met zijn nieuwe claim brengt de Amerikaanse president de relaties met Duitsland helemaal naar een dieptepunt.

Trump verwijt de Duitse regering niet te willen berichten over een stijging van de criminaliteitscijfers. "De criminaliteit in Duitsland is met 10 procent gestegen sinds er migranten worden binnengelaten (maar ambtenaren willen over deze feiten niet berichten). In andere landen is het nog erger. Wees slim, Amerika!", tweette Trump deze namiddag. 

Bewijzen of cijfers geeft Trump net als gisteren niet. Officiële overheidsstatistieken tonen nochtans aan dat er in 2017 het minst aantal misdrijven werden begaan in 25 jaar. In 2017 werden er 5,76 miljoen misdrijven geregistreerd, 9,6 procent minder dan in 2016. 34,8 procent van de misdaden werd vorig jaar begaan door buitenlanders, tegenover 40,8 procent in 2016.

Trump zei gisteren dat "het Duitse volk zich tegen haar leiders aan het keren is", nu migratie "de al zwakke coalitie in Berlijn door elkaar schudt". Heel Europa maakte een grote fout door "miljoenen mensen binnen te laten". De Amerikaanse president voegde eraan toe dat "misdaad in Duitsland sterk gestegen is", en besloot dat "we willen wat er met migratie in Europa gebeurt niet bij ons zien gebeuren!". 

Met zijn nieuwe tweet gaat Trump opnieuw frontaal in de aanval tegen Duits bondskanselier Angela Merkel. . "De statistieken die we begin mei voorstelden, spreken voor zich", aldus Merkel in een korte reactie.

Trump ligt in eigen land onder vuur voor zijn eigen migratiebeleid. Ook enkele Republikeinse parlementsleden bekritiseren de president omdat migrantengezinnen aan de grens uit elkaar gehaald worden. Vrijdag liet de Amerikaanse regering weten dat in het kader van de nultolerantie inzake illegale immigratie bijna 2.000 kinderen van hun ouders waren gescheiden toen die laatste werden gearresteerd omdat ze zonder papieren de grens waren overgestoken. Minister van Justitie Jeff Sessions gebruikte een Bijbelvers om de praktijk te rechtvaardigen.
134 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eida Lam

  Ik weet anders wel waarom de media daar niet over wil berichten, je wordt immers nogal snel van islamophobie beschuldigt vandaag de dag en als de media over elk moslim incident zouden berichten dan zouden er binnen de kortste tijd veel meer mensen islamophobisch worden ... niet dat ze daar dan ongelijk in hebben...

 • Bernaerts Diane

  Die wet gold trouwens enkel voor kinderen die werden begeleid door mensen die niét hun ouders waren, om kindersmokkel tegen te gaan. Trump heeft hem willens en wetens fout geïnterpreteerd.

 • Gerry Cle

  Jammer voor Trump dat ook deze leugen zo snel kan weerlegt worden met cijfers en feiten. Je moet al goed gek zijn om die 'moron' nog te geloven.

 • Bernaerts Diane

  Gaston: en wie heeft hem gedwongen de wet zo strikt toe te passen?

 • DIRK VAN DESSEL

  Zou het bij ons dan anders zijn ?