Trump: “Ook zonder vaccin zal corona weggaan, door groepsmentaliteit”

Donald Trump met anker George Stephanopoulos.
REUTERS Donald Trump met anker George Stephanopoulos.
Met een vaccin zal het coronavirus sneller verdwijnen, maar ook zónder zal het weggaan. Dat zei Donald Trump gisteren tijdens een Town Hall-meeting in Pennsylvania. De president verwacht een vaccin over drie à vier weken, maar rekent anders op “groepsmentaliteit” voor de verlossing. Heel waarschijnlijk bedoelde Trump ‘groepsimmuniteit’.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

“Het zal sneller weggaan met een vaccin”, zei Trump aan ABC News-gastheer George Stephanopoulos over Covid-19. “Ook zonder vaccin zal het verdwijnen.” Stephanopoulos was verbaasd, maar de Amerikaanse president verklaarde zich nader. “Na een bepaalde tijd zal het zeker weggaan.” “Met vele doden”, probeerde de reporter ertussen te krijgen. Maar daar sprak Trump los door: “Je zal iets als groepsmentaliteit ontwikkelen. Het zal een groepsontwikkeling zijn, dat zal zeker gebeuren. Maar mét een vaccin zal het heel snel gaan.”

Groepsmentaliteit is ook in het Engels (herd mentality) een bestaand woord. We spreken ook van kuddegedrag (het Engelse ‘herd’ betekent kudde), wat slaat op het conformeren van een individu aan het gedrag en de overtuigingen van de groep waartoe dat individu behoort. Het begrip is niet te verwarren met dat van groepsimmuniteit (herd immunity), een term om aan te duiden dat er een voldoende hoge verhouding van personen immuun moet zijn tegen een besmettelijke ziekte om de verdere verspreiding daarvan tegen te kunnen gaan. Groepsimmuniteit bereik je sneller door vaccinatie van de bevolking, maar kan ook bekomen worden als een voldoende aantal mensen al besmet is geweest met het virus en er daardoor immuun voor is geworden. In het geval van Covid-19 stuwt dat ondertussen helaas wel onvermijdelijk het aantal sterfgevallen de hoogte in, tot mogelijk zelfs twee miljoen coronadoden in de VS. Op dit moment telt Amerika al meer dan 200.000 overlijdens aan Covid-19.

Trump gaf eerder al aan dat hij gelooft in het opbouwen van groepsimmuniteit onder de Amerikaanse bevolking om op die manier het nieuwe coronavirus te kunnen stoppen zonder al te zware coronamaatregelen te moeten opleggen.

Ongetwijfeld een zoveelste verspreking van Donald Trump dus. Twitter heeft er alvast de handen mee vol.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Daan Roos

  In China is inderdaad het virus verdwenen dank zij de groeps mentaliteit die het belang van de samenleving belangrijker acht dan het individuele belang!

 • nicole desseyn

  Wat een wartaal zeg tuurlijk zal het virus vanzelf weggaan het Spaanse griep virus ging ook vanzelf weg na miljoenen doden vorige eeuw

 • Alex Cornil

  Alleen al zijn kennis van de Engelse taal waar hij het verschil niet kent tussen groepsmentaliteit en groepsimmuniteit maakt het duidelijk dat hij de aangewezen man is om het probleem in de VS op te lossen. Go on Donald, make America safe again!!!

 • Stefaan Vanwijnsberghe

  Als al diegenen die hun verstand niet gebruiken gestorven zjin, zal het virus inderdaad vanzelf verdwijnen. Dan zal de wereld plots wel 50% van de bevolking kwijt zijn. Ja, een goede zaak.

 • Geert Vande Walle

  Misschien kan hij het goede voorbeeld geven .