Trump ontvangt Poolse president in het Witte Huis: “Wellicht verplaatsen we militairen van Duitsland naar Polen”

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS wellicht een deel van de Amerikaanse troepen die nu in Duitsland gelegerd zijn, zal verplaatsen naar Polen.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS wellicht een deel van de Amerikaanse troepen die nu in Duitsland gelegerd zijn, zal verplaatsen naar Polen.
De Amerikaanse president Trump heeft voor het eerst tijdens de coronacrisis weer een buitenlandse leider ontvangen in het Witte Huis in Washington. Het betrof de Poolse president Andrzej Duda. Trump zegt dat de VS wellicht een deel van de Amerikaanse troepen die nu in Duitsland gelegerd zijn, zal verplaatsen naar Polen. 

Donald Trump is al langer boos op Duitsland omdat het land ‘te weinig uitgeeft aan defensie’ en de NAVO-afspraken daarrond niet nakomt. Onlangs kondigde hij aan dat hij het aantal Amerikaanse militairen in Duitsland wil verlagen tot 25.000. Momenteel zijn er 34.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland. Bij die strijdkrachten werken nog eens 17.000 Amerikaanse burgers. 

Op naar Polen

Trump heeft het voornemen van die afbouw nu nog eens bevestigd en zegt dat hij een deel van de troepen naar huis haalt. Een ander deel wordt elders gestationeerd, onder meer in Polen. De regering in Warschau zal daarvoor betalen, aldus Trump op een persconferentie met Duda.

De Poolse regering heeft al meermaals gesuggereerd om Amerikaanse troepen in Polen te legeren. Polen, dat decennia gebukt ging onder het communistische regime in Moskou, ziet de alliantie als een garantie tegen Russische agressie.

(Lees verder onder de foto)

De ontmoeting vond plaats, enkele dagen voor de presidentsverkiezingen in Polen.
EPA De ontmoeting vond plaats, enkele dagen voor de presidentsverkiezingen in Polen.

‘Standvastige partner’

Trump sprak woensdag vol lof over de Poolse regering. Hij noemde Polen een standvastige partner en benadrukt dat dit NAVO-land wèl 2 procent van zijn nationaal inkomen uitgeeft aan defensie. De president maakte al herhaaldelijk duidelijk dat andere landen een voorbeeld aan Polen moeten nemen, zoals Duitsland. 

Voor de Poolse president geldt het bezoek in het Witte Huis als belangrijke steun in de rug tijdens zijn verkiezingscampagne. Hij wil op 28 juni herverkozen worden. Duda riep Trump op geen troepen uit Europa weg te halen. Hij noemde de aanwezigheid van de NAVO in zijn land ‘cruciaal’. 

Nog een steek naar Duitsland

De Amerikaanse president kreeg de vraag voorgeschoteld hoe Rusland op de verplaatsing van troepen zou reageren. 

In zijn antwoord haalde Trump opnieuw uit naar Duitsland, omdat dat land gas uit Rusland importeert. "Ik denk dat dit (de verhuis van militairen, nvdr) een sterk signaal aan Rusland is, maar ik denk dat het feit dat Duitsland Rusland miljarden dollars betaalt om energie te kopen via de pijpleiding een nog veel sterker signaal is", zei Trump. 

De Amerikaanse president maakte zich in het verleden al boos over de Nord Stream 2 pipeline, de nieuwe gasleiding die de aanvoer van Russisch gas in Europa aanzienlijk verhoogt.

Lees ook: 10.000 Amerikaanse soldaten weg uit Duitsland: moeten we Russische inval vrezen, of wat is er aan de hand? (+)

Het is het eerste bezoek van een staatshoofd aan het Witte huis sinds de piek van de coronapandemie in de VS.
EPA Het is het eerste bezoek van een staatshoofd aan het Witte huis sinds de piek van de coronapandemie in de VS.5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Jan Hebbelinck

  Tzal misschien nog 1 keer Trump worden maar amai zijn opvolger gaat werk hebben om plooien glad te strijken met eu nadien.

 • Jacques-Philippe Leclerc

  Mieke Piot: Het Amerikaanse leger is op uitnodiging, in het land waar ze gestationeerd zijn. Ook is het beter voor Amerika en hun bevolking, om oorlog te voeren in het buitenland. Deze EU landen investeren altijd in sociale voorzieningen vs hun leger, daarom is het Amerikaanse leger altijd welkom. Maar de VS belastingbetaler krijgen stank voor dank, die dwingen alle EU landen nu om op eigen benen te staan. Polen ontvangen de VS met open armen, (Youtube). Het is een goede keuze.

 • Mieke Piot

  Ik vind het niet langer kunnen dat er een Amerikaans leger op Europese bodem is. Europa moet zelf werk maken van een leger.

 • Yolande MARIS

  Hoog tijd om Polen uit de EU te kieperen dragen niets bij en proberen van alles te profiteren of blijven we polen steunen om militair sterker te worden.

 • hugo van de velde

  De Amerikanen zijn goed in het roepen van slogans. Als nu eens IEDEREEN op die meetings naar Trump zou roepen;wear a mask, wear a mask dat houdt hij geen week vol, de onnozelaar.