Trump ontvangt Erdogan in het Witte Huis: “Grote fan van hem”

AP
De Amerikaanse president Donald Trump heeft vandaag verklaard dat hij “eerlijke en productieve” gesprekken had met zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan. Erdogan was bij Trump op de koffie in Washington, om de spanningen tussen Turkije en de VS weg te masseren.

Die waren danig opgelopen sinds de Turkse inval in het noordoosten van Syrië, om de Koerden daar te verdrijven. Zij waren bondgenoten van de VS in de strijd tegen terreurgroep IS.

Trump zei na het gesprek dat het staakt-het-vuren tussen Turkije en de Syrische Koerden grotendeels standhoudt. “Het is een complexe situatie”, zei de president. Hij herhaalde dat Koerden en Turken al “honderden jaren” aan het vechten zijn. “Ik ben een grote fan van de president”, verklaarde Trump. Hij zei ook dat “Turkije, zoals iedereen weet, een belangrijke bondgenoot is in de NAVO”.

Armenië-resolutie

De Turkse operatie in Syrië is zeker niet het enige dossier dat de relaties tussen Washington en Ankara heeft verzuurd. Erdogan haalde tijdens hun gesprek ook de resolutie over Armenië aan, die eind oktober werd goedgekeurd. Daarin erkende het Huis van Afgevaardigden de massamoord op Armeniërs van een eeuw geleden als een genocide. Die resolutie werpt volgens de Turkse president een schaduw over de relatie tussen de VS en Turkije.

lees verder onder de foto:

Demonstranten verzamelden zich buiten voor het Witte Huis om te protesteren tegen Erdogans bezoek.
AP Demonstranten verzamelden zich buiten voor het Witte Huis om te protesteren tegen Erdogans bezoek.

Verder verwees Erdogan naar de kwestie rond de Turkse prediker Fethullah Gülen. Turkije beschuldigt hem ervan achter de poging tot staatsgreep van juli 2016 te zitten. Gülen leeft in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania, en Ankara heeft al ettelijke keren tevergeefs aangedrongen op zijn uitlevering. Ook nu hamerde Erdogan op die uitlevering. “Ik hoop dat ze deze terrorist naar ons terugsturen, zoals wij terroristen uitleveren als dat aan ons gevraagd wordt”, verklaarde Erdogan op de persconferentie.

Russisch raketafweersysteem S-400

Een andere twistappel is de aankoop door Turkije van het Russische raketafweersysteem S-400. Dat viel niet in goede aarde aan Amerikaanse zijde. De vrees is dat Rusland via het afweersysteem aan gevoelige gegevens zou kunnen geraken over de capaciteiten van de F-35-gevechtsvliegtuigen van de Amerikanen, en er wordt ook rekening gehouden met veiligheidsrisico’s voor de militaire uitrusting van de NAVO in Turkije.

Ankara is door Washington overigens uit het F-35-programma gegooid, waarin Turkije nochtans een belangrijke partner was. Volgens Erdogan kunnen de twee landen deze kwestie “enkel via een dialoog te boven komen”. De Turkse president heeft naar eigen zeggen aan Trump verklaard dat Turkije Amerikaanse gevechtsvliegtuigen kan kopen “als die aan de gewenste voorwaarden worden aangeboden”.

REUTERS
AP
Turkse activisten en demonstranten protesteerden aan het Witte Huis.
AFP Turkse activisten en demonstranten protesteerden aan het Witte Huis.
AP
AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Antonio Rinaldi

  Trump toont het ware gelaat van de VS een feodaal ingestelde regering die zijn Vazallen beloont.

 • ivan de ridder

  Grote fan. Niemand kan onze oude bondgenoten in de strijd tegen IS beter uitmoorden dan Erdogan. En zijn bevolking beter onder de knoet houden. Volgen of de cel in. Dictators krijgen meer respect van Trump dan wie ook.

 • Murto Duyke

  Ben ook geen fan, maar moet wel toegeven dat hij geen marjonet is, zoals vele..... Politiekers

 • lars vandenberge

  “Ik ben een grote fan van de president”, verklaarde Trump. Die man heeft ze echt niet allemaal meer op een rij.