Trump ontvangt Duitse automakers in Witte Huis: overtuigt hij hen om meer auto’s in VS te bouwen?

REUTERS
De Amerikaanse president Donald Trump neemt vandaag kort de tijd om bestuurders van Duitse automakers BMW, Daimler en Volkswagen in het Witte Huis te ontvangen. Trump wil de automakers naar verwachting overhalen om meer auto's in de Verenigde Staten te laten maken. Minister van Handel Wilber Ross hintte daar voorafgaand aan de ontmoeting op nieuwszender CNBC al op.

Volgens Ross is het doel onder meer om het handelstekort met Duitsland op het gebied van auto's en auto-onderdelen te verkleinen. Dit gaat volgens hem "hopelijk vergezeld", met extra productie in de VS. Ross hoopt ook dat er een groot deel van de toekomstige productie van elektrisch aangedreven voertuigen op Amerikaanse bodem geschiedt.

Trump spreekt vandaag onder meer kort met Daimler-baas Dieter Zetsche, VW-directeur Herbert Diess en financieel directeur Nicolas Peter van BMW. De Amerikaanse president dreigde eerder met importheffingen op Europese auto's en auto-onderdelen, maar vorige maand trok hij dit dreigement tijdelijk in. Er zou gewerkt worden aan een nieuw handelsakkoord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie.

Het bezoek van het trio bestuurders aan Washington is controversieel, omdat de Europese Unie verantwoordelijk is voor de onderhandelingen met de VS, niet de bedrijven. De topmannen van de autoconcerns voeren naar verluidt nauw overleg met de Duitse regering, om te voorkomen dat de lopende handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie worden belemmerd. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Theo Striem

    Eerst moeten ze miljarden betalen voor schoemel software dan mogen ze geen wagens meer invoeren en nu mogen ze er gemaakt worden

  • Ronny Biesen

    Top, meer Duitse autos en minder Amerikaanse wagens. De wereld zal er wel bij varen