Trump ontkent dat Iran CIA-spionnen heeft gearresteerd

AP
De Iraanse autoriteiten hebben aangekondigd 17 spionnen van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA te hebben opgepakt, en meerderen onder hen ter dood te hebben veroordeeld. De Amerikaanse president Donald Trump ontkent op Twitter de berichten vanuit Iran.

Het hoofd contraspionage van de Iraanse overheid verklaarde eerder op de dag dat tussen maart 2018 en maart 2019 17 Iraniërs werden gearresteerd bij de ontmanteling van een spionagenetwerk van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA. Sommigen van hen werden ter dood veroordeeld en anderen kregen lange gevangenisstraffen, klonk het. 

In juni meldden de Iraanse autoriteiten ook al dat ze een spionagenetwerk hadden ontmanteld. Het is niet duidelijk of ze nu hetzelfde bedoelen. Volgens Iraanse internetmedia zijn alle ontmaskerde spionnen Iraniërs. Er zijn foto’s getoond van buitenlanders die worden omschreven als de CIA-officieren die in contact stonden met het netwerk dat is opgerold.

“Alleen maar meer leugens en propaganda”

Trump ontkent het nieuws met klem. “Het bericht dat Iran spionnen van de CIA heeft opgepakt is totaal fout. Er zit geen enkele waarheid in. Het zijn enkel maar meer leugens en propaganda (zoals hun neergeschoten drone) van een religieus regime dat zwaar aan het falen is en geen idee heeft wat het aan het doen is. Hun economie is dood en wordt nog veel slechter. Iran is een grote ramp!”, schrijft hij op Twitter.

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is erg gespannen, een jaar nadat Amerika zich terugtrok uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en Iran zich daarom niet langer aan alle bepalingen uit het akkoord houdt.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  Een gebrek aan informatie ivm welke soort informatie die zg spionnen dan zouden vergaard hebben, duidt eerder op een interne afrekening om bepaalde dissidenten van het regime uit de weg te ruimen.

 • Edmond Dantès

  Als Trump iets ontkent dan pas weet je dat het waar is.

 • Hassan Mchaik

  Tjah, spionage is een gevoelig onderwerp daar. En bij hun staat er de doodstraf/zware straffen op. Dus wij hebben daar niets over te zeggen. Je kent de wet en weet welke straffen erop staan, als je je daaraan schulsig maakt dan weet je wel wat je te wachten staat.

 • Roel Mick

  allemaal schuld van Amerikanen. In plaats van samen te werken proberen ze landen naar hun hand te zetten en dan krijg je dit. Soms moet je een volk respecteren en hen niet proberen te veranderen. Niet iedereen wilt Amerikaan zijn.

 • Nikolaas Bouman

  Het wordt er daar niet beter op. Iran beter mijden, boycotten!