Trump ondertekent wet voor sancties tegen Russische pijplijn

De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een wet ondertekend waarin staat dat bedrijven die werken aan de pijplijn Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, sancties krijgen opgelegd.
AFP De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een wet ondertekend waarin staat dat bedrijven die werken aan de pijplijn Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, sancties krijgen opgelegd.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft gisteren een wet ondertekend waarin staat dat bedrijven die werken aan de pijplijn Nord Stream 2, die van Rusland naar Duitsland loopt, sancties krijgen opgelegd. Vermoedelijk loopt de aanleg van Nord Stream 2 daardoor vertraging op, Allseas - een in Zwitserland gebaseerde offshore-aannemer - heeft de werken alvast opgeschort. 

Volgens het wetsvoorstel zullen schepen die pijpen leggen op een diepte van meer dan 30 meter onder het zeeniveau sancties krijgen, net zoals alle buitenlanders die de schepen daarin bijstaan. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld als de nationale veiligheid bedreigd wordt of als de pijplijnen hersteld moeten worden.

Invloed van Nord Stream 2

Nord Stream 2 zal 1.200 kilometer lang zijn en Rusland via de Oostzee rechtstreeks met Duitsland verbinden. De gaspijplijn doorkruist daarbij Finse, Zweedse en Deense wateren. Het project van het Russische staatsbedrijf Gazprom heeft een prijskaartje van 9,5 miljard euro en wordt mede gefinancierd door vijf Europese energiebedrijven, waaronder Engie en Shell. De komende maanden zou het eerste gas door Nord Stream 2 moeten stromen. De werken zijn al grotendeels afgewerkt, enkel in Deense wateren moet nog zowat 300 kilometer van de leidingen worden geplaatst.

De Verenigde Staten zijn al jaren tegen de gasleiding. Het land is bang dat Russisch president Vladimir Poetin zo meer invloed krijgt in West-Europa. Bovendien laat Nord Stream 2 bondgenoot Oekraïne links liggen. De Amerikanen dreigden al langer met sancties tegen bedrijven die betrokken zijn bij de aanleg van de pijpleiding. Die sancties namen ze uiteindelijk op in de jaarlijkse defensiebegroting (NDAA), die eerder deze week het groen licht kreeg van de Senaat en uiteindelijk vrijdag werd bekrachtigd.

In totaal zijn ongeveer 350 bedrijven betrokken bij de aanleg van Nord Stream 2, maar het is Allseas dat het laatste stuk in Deense wateren aanlegt. Het bedrijf reageerde in de nacht van vrijdag op zaterdag (Belgische tijd) al op de nakende ondertekening van de wet door de werken op te schorten. Het offshoreconcern vraagt verduidelijkingen van de Amerikaanse autoriteiten.

Europa en Rusland betreuren sancties 

Duitsland heeft “met spijt kennisgenomen” van de bekrachtiging van de Amerikaanse sancties, zegt een regeringswoordvoerster zaterdagochtend. “De Duitse regering wijst dergelijke extraterritoriale sancties af. Ze treffen Duitse en Europese bedrijven en vormen een inmenging in onze binnenlandse aangelegenheden.” De woordvoerster wijst er ook op dat de Europese Commissie en de Duitse regering een principeakkoord hebben ondertekend voor een nieuw gastoevoercontract via Oekraïne in 2020.

 Ook vanuit Rusland kwam er weer scherpe kritiek. “Een staat met een overheidsschuld van 22.000 miljard dollar verbiedt solvabele landen om hun reële economie te ontwikkelen”, zegt de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, die de Amerikanen verwijt de “globale concurrentie” te dwarsbomen. “Binnenkort vragen ze ons nog om te stoppen met ademen.”

Een woordvoerder van de Europese Unie laat zaterdag weten dat de EU “zich verzet tegen de oplegging van sancties tegen Europese bedrijven die legale activiteiten verrichten”.
11 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • phil smedts

  Waarom verplicht men die bedrijven niet om zich aan hun contracten te houden dmv een stevige boete per dag vertraging ? Hoog tijd trouwens dat de EU zich wat onafhankelijker begint op te stellen ten opzichte van dictator Amerika, dat hiermee de zoveelste anti democratische maatregelen neemt, voor zover ik weet zijn in de EU en in Rusland geen VS politici verkozen, en toch dringen ze hier hun wetten op.

 • DIRK VAN BRUSSEL

  Een win win ? Van de ene knoet naar de andere ? Waarom moet en zou Europa ofwel in de VS OF In Rusland moeten kopen ? Hoogtijd dat de EU haar eigen boontjes dopt en haar eigen industrie bevoordeelt. Trouwens het is niet bewezen dat het Russisch of Amerikaans tuig beter is. Dat kan enkel bij confrontatie.

 • jef Joossens

  Als Europa nu eens alles bij de Russen gaat kopen zowel militair materiaal als ander materiaal dan zal de VS op zijn knietjes terug aan de deur komen kloppen. Zeg die F35 vliegtuigen maar al af en koop de veel betere vliegtuigen van de Russen, dat is enkel een win win situatie.

 • André Decrock

  De Amerikanen denken nog altijd dat zij de papa zijn van de wereld, dat is verleden tijd, ook sancties opleggen aan de Amerikanen, anderzijds kan Rusland een grote handelspartner zijn voor Europa

 • UGO DE MAEYER

  Voor die die zo gek zijn op samenwerking met Rusland en weg met de Navo: als je mag gaan wonen in de VS of in Rusland met behoud van koopkracht , wat kies je ? Het land waar een procedure als impeachment bestaat of een land waar de president de grondwet aanpast om zich opnieuw te kunnen verkiesbaar stellen. Denk na a.u.b. alvorens zulke standpunten in te nemen.