Trump: "Nooit eerder was een president zo streng voor Rusland"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met president Donald Trump tijdens de regeringsvergadering in het Witte Huis vandaag.
AP De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met president Donald Trump tijdens de regeringsvergadering in het Witte Huis vandaag.
De Amerikaanse president Donald Trump verwerpt de kritiek op zijn houding tegen Rusland, die hij sinds maandag uit zowel het Democratische als Republikeinse kamp krijgt. In commentaren aan journalisten voor een regeringsvergadering zei hij vandaag dat er "nooit eerder een president was die zo streng was voor Rusland als ik". 

"President Poetin weet dit beter dan wie ook, en zeker beter dan de media", zei Trump. "Poetin is daar niet gelukkig mee."

Aan het einde van de vergadering leek de president te opperen dat Rusland niet langer de Verenigde Staten viseert. Op een vraag daarover antwoordde hij met enkel een "nee". Met die uitspraak leek Trump, opnieuw, in te gaan tegen de bevindingen van zijn eigen inlichtingendiensten.

Dan Coats, de Republikeinse Director of National Intelligence zei vrijdag nog dat de waarschuwingssignalen voor cyberbedreigingen tegenover de VS "gloeiend rood" staan. Hij maakte daarbij de vergelijking met de waarschuwingssignalen voor de aanslag van 9/11, die toen ook "gloeiend rood" stonden.

Trump werd echter weer verkeerd begrepen, klinkt het bij het Witte Huis. "Rusland viseert wel degelijk nog altijd de Verenigde Staten. En dat is ook wat de Amerikaanse president Donald Trump gelooft", aldus zijn woordvoerster Sarah Sanders. "Hij gelooft dat ze zich opnieuw zouden kunnen richten op Amerikaanse verkiezingen, de bedreiging bestaat nog steeds", zegt Sanders. Volgens de woordvoerster bedoelde hij dat hij niet wilde antwoorden op vragen. "Ik heb met de president gesproken, en hij heeft die vraag niet beantwoord."

"We zetten stappen om ervoor te zorgen dat zulke zaken niet meer gebeuren", stelde Sanders nog, die het had over "moedige hervormingen".

Lees ook: Trump keert zijn kar: “Toch Russische inmenging in Amerikaanse verkiezingen”

Trump zelf ging niet verder in op de dreiging die Rusland vormt. Coats noemde Rusland als bron voor cyberbedreigingen, maar ook China, Iran, Noord-Korea, misdaadbendes en individuele hackers. De Amerikaanse inlichtingendiensten kwamen eerder al tot de bevinding dat Rusland tussenkwam in de presidentsverkiezingen van 2016. Rusland ontkent elke betrokkenheid.
29 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Bernaerts Diane

  Vroeger zag je nog wel eens een foto van Trump waarop hij er niet al te dom uitzag, maar tegenwoordig: van werkelijk élke foto die je ziet, druipt de domheid en het onbegrip eraf! Ik durf te wedden dat die vent binnen een jaar zijn eigen naam niet meer weet!

 • Bernaerts Diane

  Eliane: Lambik: nog nooit aan gedacht, maar inderdaad een goede vergelijking! Maar Trump lijkt me eerder een kruising tussen Lambik, Eddy Wally, Jean-Marie Pfaff en Liberace!

 • MICHELINE GEVERS

  Hij zei dat hij bedoelde dat hij wou zeggen dat het waarschijnlijk anders bedoeld was hetgeen hij gezegd had daar hij in feiten bedoelde dat het anders was dan wat hij bedoelde ander zou hij het wel gezegd hebben dat dat niet die bedoeling was, maar dat het in feit zo was dat ……….Kunnen jullie nog volgen? Ik ook niet!

 • Eliane Van den Daele

  Zou het kunnen dat bij Trump de strips van "Suske en Wiske" op zijn nachtkastje liggen en zijn grote idool en voorbeeld Lambik is, zelfde ijdelheid, narcisme en eigenlijk lof (stinkt), altijd het leiderschap opeisend, maar Lambik is wel maar een getekend manneke, terwijl Trump ......

 • Verstraeten Dirk

  Kennedy was al een figuur... maar deze pippo gaat er echt wel over! ach ja.....