Trump nomineert conservatieve rechter Brett Kavanaugh voor Hooggerechtshof

President Donald Trump geeft rechter Brett Kavanaugh een schouderklopje bij zijn nominatie.
EPA President Donald Trump geeft rechter Brett Kavanaugh een schouderklopje bij zijn nominatie.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft Brett Kavanaugh, een conservatieve rechter, aangeduid voor een zitje in het Amerikaanse Hooggerechtshof. Als zijn benoeming wordt bevestigd, zou de balans van het negenkoppige opperste gerecht de komende jaren duidelijk in het voordeel van de conservatieven hellen.

De 53-jarige Kavanaugh is een rechter bij het federale hof van beroep. Volgens de New York Times blijkt uit zijn uitspraken een duidelijk conservatieve stempel. Daarnaast had hij ook sterke banden met de Republikeinse president George W. Bush: Kavanaugh was een medewerker in diens regering en werkte ook mee aan het onderzoek naar Bush' voorganger Bill Clinton tegen wie een afzettingsprocedure liep.

"Er is niemand in Amerika meer gekwalificeerd voor deze post en niemand verdient het meer", legt Trump zijn keuze uit. De president hoopt op een "vlotte bevestiging" door de Senaat. Volgens Amerikaanse media liggen echter langgerekte en heftige debatten in het verschiet. (lees verder onder de foto)

De 53-jarige Kavanaugh moet de gematigd conservatieve rechter Anthony Kennedy vervangen. Eind juni maakte Kennedy (81) bekend dat hij per 31 juli opstapt als lid van het hoogste rechtscollege, waardoor de post vacant is.
EPA De 53-jarige Kavanaugh moet de gematigd conservatieve rechter Anthony Kennedy vervangen. Eind juni maakte Kennedy (81) bekend dat hij per 31 juli opstapt als lid van het hoogste rechtscollege, waardoor de post vacant is.

"Moeilijke keuze"

Volgens Amerikaanse media zou de keuze van Trump voor Kavanaugh zelf ook niet makkelijk zijn geweest, juist door zijn banden met Bush, die tijdens de verkiezingscampagne op heel wat kritiek van Trump kon rekenen. Daarnaast had de Republikeinse meerderheidsleider in de Senaat, Mitch McConnell, de president aangeraden om niet voor de 53-jarige te kiezen omdat de bevestiging van zijn benoeming in het hogerhuis, waar de Republikeinen de kleinst mogelijke meerderheid hebben, te moeilijk zou verlopen.

"Er is niemand in Amerika meer gekwalificeerd voor deze post en niemand verdient het meer"

Donald Trump

In een reactie keurde de leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, de keuze van Trump alvast af. "Door rechter Brett Kavanaugh te kiezen voor het Hooggerechtshof, heeft president Trump de abortusrechten, vrijheden en beschermingen in de gezondheidszorg van miljoenen Amerikanen op het gerechtelijke hakblok gelegd", luidt het.

Conservatief

Kavanaugh zou de 81-jarige Anthony Kennedy vervangen, die eind juli op pensioen gaat. Kennedy werd in 1988 door Ronald Reagan aangesteld. Hij geldt als een van de conservatieve rechters, maar in maatschappelijke kwesties stelde hij zich vaak eerder progressief op.

Begin 2017 stelde Trump met Neil Gorsuch ook al een conservatieve rechter aan bij de hoogste Amerikaanse rechtsinstantie. De 50-jarige Gorsuch bleek in ethische kwesties wel vaak de gematigde lijn van zijn voorganger Antonin Scalia aan te houden, waardoor hij het evenwicht in het Supreme Court bewaarde. Verwacht wordt dat de benoeming van Kavanaugh de balans de komende jaren zal doen omslaan in het voordeel van de conservatieven.

Een poging van de vorige president Barack Obama om Scalia te vervangen door Merrick Garland, een rechter met een Democratische stempel, werd door de Republikeinen geblokkeerd.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Peter Bonacasa

    Angsthaas Trump benoemt de enige persoon die heeft gezegd dat hij hem zou beschermen tegen Mueller. Het Supreme Court dat onafhankelijk zou moeten zijn boet alweer in aan geloofwaardigheid.

  • Valentino Fabionara

    En voor welke reden nu??

  • Peter Bonacasa

    Dit toont aan hoe bang Trump voor Mueller is... de schuld straalt er vanaf.