Trump moet van rechtbank 2 miljoen dollar betalen aan acht liefdadigheidsorganisaties

Het geld moet gaan naar acht liefdadigheidsorganisaties waarmee hij geen banden heeft.
Photo News Het geld moet gaan naar acht liefdadigheidsorganisaties waarmee hij geen banden heeft.
Een rechtbank in New York heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgelegd 2 miljoen dollar te betalen aan acht liefdadigheidsorganisties, omdat hij zijn stichting als een politiek instrument heeft gebruikt. Dat kadert in een minnelijke schikking.

Volgens de procureur van New York had Trump de organisatie gebruikt voor persoonlijke doeleinden, en niet om aan liefdadigheid te doen. De president en drie van zijn kinderen die toezicht hielden op de stichting, Donald Jr., Eric en Ivanka, hadden een minnelijke schikking gesloten met de procureur Letitia James om een einde te maken aan de procedure. De stichting was ontbonden in december 2018, als onderdeel van de schikking. 

Het laatste luik van de schikking draaide rond een liefdadigheidsgala dat in januari 2016 was georganiseerd in Iowa. Dat evenement werd beheerd door het campagneteam van Trump. Daarbij is 2,8 miljoen dollar opgehaald.

Omdat Trump zijn verplichtingen als beheerder van de stichting niet nakwam, legde de rechter Saliann Scarpulla hem op 2 miljoen dollar te betalen. Dat geld moet gaan naar acht liefdadigheidsorganisaties waarmee hij geen banden heeft.

Ongepast gebruik

Volgens Donald Trump geeft de procureur opzettelijk een vertekend beeld van het akkoord, “voor politieke doeleinden”, zo meldt hij in een persbericht op Twitter. Letitia James “erkent niet dat we 100 procent van de fondsen aan geweldige liefdadigheidsorganisaties gaven”. Volgens hem waren er enkel kleine, technische overtredingen. Volgens de procureur geeft de president toe persoonlijk een ongepast gebruik te hebben gemaakt van de fondsen van de stichting.

In het document van de rechtbank staat nog dat Trump engagementen is aangegaan opdat zulk gedrag zich in de toekomst niet meer herhaalt. 

Bekijk ook: Donald Trump opnieuw uitgejouwd tijdens sportwedstrijd

Bekijk ook: Theo Francken looft Donald Trump

Bekijk ook: Trump loopt blauwtje bij vrouwelijke astronauten
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carla Van Geel

  Dus hier is geen sprake van puur bedrog? Hoe ver kan de grootste leider van een land nog gaan vooraleer hij dezelfde straffen krijgt dan een gewoon mens? Als er al een herstructurering hoogstnodig is dan is dat wel het beboeten en uit het ambt zetten van politici die er geraakt zijn door leugens en bedrog.

 • ivan de ridder

  Voor een president die van zichzelf beweert dat hij in alles propere handen heeft, moeten hij en zijn even corrupte familie verdacht veel rechtzaken afkopen.

 • Danny Govaerts

  Die gast gelooft zijn eigen leugens. Of er nu burgers benadeeld worden of rechtbanken bij betrokken zijn . Hij wil het laatste woord en het zal altijd zijn .. ik heb gelijk en de andere vertellen leugens.

 • Sobek Wessels

  Ik weet het niet hoor maar het ene na het andere corruptie schandaal en machtmisbruik en Nog zit deze man en een deel van zijn kinderen niet in de gevangenis ??

 • Jean De Grande

  Tja, als ge toelaat dat "rechters" met een bloedrode partijkaart aan politiek gaan doen.